Bakan Yumaklı duyurdu: 3 bölgedeki yangınlar kontrol altında

Bakan Yumaklı duyurdu: 3 bölgedeki yangınlar kontrol altında

İzmir, Manisa, Bolu, Aydın ve Uşak'taki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürerken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Karşıyaka, Urla ve Göynük’teki yangınlar kontrol altına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, orman yangınlarına sebep olduğundan şüphelenilen 7 şahsın gözaltına alındığını, Bolu'da ise 2 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’de orman yangınları ile ilgili son duruma ilişkin Yamanlar Seyirtepe’de açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Dünden bugüne 8 aktif yangınla devretmiştik, bunlardan şu anda içinde bulunduğumuz İzmir Karşıyaka yamanlarda şehre bakan bölümü itibariyle herhangi bir riskin olmadığının açıklamasını yapmıştık. Üst tarafta bir vadiye sıkıştırmıştı arkadaşlarımız yanan kısımları çok şükür an itibariyle İzmir’e yamanlarda bu yangının kontrol altına alındığını sizlere bildirmek istiyorum.

İkinci yangın Bolu Göynüklü’deydi, burada da arkadaşlarımız çok çetin bir mücadele verdiler. Burayla ilgili de kontrol edildi bilgisini veriyorum. Ağaç yapısı itibariyle zaman zaman küçük tütmeler görebilir vatandaşlarımız ama hiç kimseyi endişelendirecek bir durum söz konusu değil.

d.jpg

İzmir Urla Çeşme’de makilik bir alanda çıkan bir yangındı. Bizim orman ekiplerimiz hemen intikal ettiler. Yakında bir site vardı buranın risk altında olduğu düşüncesiyle valilik tarafından boşaltılmasına karar verildi. Zarar gören herhangi bir ev ya da bir can kaybı ya da yaralanma yok orada. Hali hazırda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burası da kontrol altında. devam eden diğer beş yangınla ilgili de güzel haberler vermek istiyorum. İzmir Menderes’te devam ediyordu ancak bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadar ki müdahalesi ile o da belli bir alana kıstırılmıştı, enerjisi düşürüldü, şu anda 4 uçak 11 helikopter ile çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız mücadele ediyorlar, kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi.

Diğeri Aydın Bozdağan, 5 uçak 11 helikopterle ve çok ciddi bir kara ekibiyle 3 gündür devam eden bir yangın. Bayrak direğini bile yerinden sökercesine bir rüzgâr vardı orada. Burayı da belli bir olgunluğa getirdiler, çok çok iyi gidiyor. Kısmen kontrol altında diyebiliriz.

y.jpg​​​​​​​

Manisa Gördez, burada da günlerdir devam eden çok uzun ve geniş bir alana bir hat şeklinde yayılmış yangın söz konusuydu. Burada da 1 uçak ve 10 helikopter ile mücadele devam ediyor. Buranın da enerjisi ciddi şekilde düşürüldü, sadece bir noktası kaldı oraya odaklandı arkadaşlar. Sanıyorum akşam ütüne doğru bir güncelleme yapacağız.

Diğeri Karabük Ovacık, burada da iki helikopterle birlikte ulaşılamayan kayalık alanalar müdahale ediliyor. Enerjisi çok ciddi bir şekild​​​​​​​e düşürülmüş vaziyette.

Son olarak Uşak, 4 helikopter ve gene kara ekiplerimiz müdahale ediyorlar, buranın da enerjisin düşürüldü tek bir nokta kaldı."

Yumaklı, vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini vurgulayarak, 15 Eylül’e kadar kapalı alanların dışında ateş veya alev oluşturabilecek hiçbir faaliyet yapılmaması gerektiğini ifade etmişti.

yyy.jpg​​​​​​​

7 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA, 2 KİŞİ TUTUKLANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, birçok ilde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Ülke genelinde; 15-17 Ağustos 2024 tarihleri arasında toplam 19 orman yangını meydana gelmiştir. Orman yangının​​​​​​​a sebebiyet verdiğinden şüphelenilen; İzmir’in Tire ilçesinde 3 şahıs, Ödemiş ilçesinde 2 şahıs, Bayındır ilçesinde 1 şahıs ve Karşıyaka ilçesinde 1 şahıs olmak üzere toplam 7 şahıs gözaltına alınmıştır. Bolu’nun Göynük ilçesinde gözaltına alınan 4 şahıstan 2’si tutuklanmış, 2’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir."

yf.jpg​​​​​​​

AYDIN’DA 9 KİLOMETRELİK YANGIN HATTI

Aydın’da, Güney ve Kuzey kanadında toplam dokuz kilometrelik bir yangın hattı bulunduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın geniş bir alana yayıldı ve engebeli araziler müdahaleyi zorlaştırdı. Ancak ekiplerimiz burada da çok yoğun bir mücadele verdiler ve orta alanlardaki büyük orandaki kısımları hallettiler" ifadelerini kullanarak üç gecedir uyumayan tüm ekiplere ve destek veren kamu kurumlarına teşekkür etti.

f.jpg

AZERBAYCAN’DAN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI DESTEĞİ

Bakan Yumaklı, gece saatlerinde yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Türkiye’deki yangınlar da gündem konusu oldu. Bunun akabinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’de bir yangın söndürme uçağının Türkiye’ye tahsis edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanımızın talimatları ile biz de muhataplarımız ile temasa geçtik. Gereken işlemler yapıldı. Bu gece saat 23.00 itibari ile yangın söndürme uçağı Adnan Menderes Havalimanı’na inecek" demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN