İş yerinden istifa edenler dikkat! Tazminat alabilirsiniz: SGK uzmanı formülü açıkladı

İş yerinden istifa edenler dikkat! Tazminat alabilirsiniz: SGK uzmanı formülü açıkladı

İş yerinden istifa edenler dikkat! Çok merak edilen tazminat meselesini SGK uzmanı açıkladı! Tazminat alabilirsiniz...

Çalışanların işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alabilmesi, iş hukuku kapsamında önemli bir yer tutuyor. Genellikle işten çıkarılma durumlarında ödenen kıdem tazminatı, belirli koşullarda kendi rızasıyla işten ayrılan çalışanlar için de geçerli olabiliyor.

KENDİ RIZASIYLA İŞTEN AYRILANLAR İÇİN KIDEM TAZMİNATI KOŞULLARI

Tarımsal destekleme ödemesi hesaplara aktarıldı | Ekonomi

Kendi isteğiyle işten ayrılan bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'ın değerlendirmesine göre, eski 1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatıyla ilgili maddesi hala yürürlükte ve bu maddeye göre işten ayrılma durumu, işçinin kendi isteğiyle bile olsa, belirli durumlarda kıdem tazminatını almayı mümkün kılıyor.

EMEKLİLİK VE KISMİ EMEKLİLİK DURUMUNDA KIDEM TAZMİNATI

Aile Destek Programı ödeme tarihleri 2023! Yardım ödemeleri ne zaman yapılacak? - Ekonomi Haberleri

Emeklilik sürecine giren çalışanlar, belirli şartlar dahilinde kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan çalışanlar, 5000 ile 5975 gün arasında prim günü tamamlayarak yaş haddini beklemeden kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe başlayanlar ise 7000 prim günü veya kısmi emeklilikte 4500 prim günü şartlarını yerine getirdiklerinde kıdem tazminatı alabiliyorlar.

01.05.2008 sonrası işe başlayan çalışanlar içinse emekli olabilmek adına 7200 prim günü şartı mevcut olup, bu durumda yaş şartı 65'e kadar çıkabiliyor. Kısmi emeklilikte ise 5400 prim günü tamamlandığında kıdem tazminatına hak kazanılabiliyor.

SGK YAZISI GEREKLİ Mİ?

Ortak kurbandan sonra ortak kredi dönemi başladı! Ziraat Bankası'ndan ilk fırsat: 7 bin 800 TL taksitle...

Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için, belirli prim günlerini tamamlamış olması yeterli. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) bir yazı almak zorunlu değil. İşverenin, sosyal güvenlik yasalarına hakim olması durumunda, SGK yazısı almadan da kıdem tazminatı talep edilebiliyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI VE 2024 YILI BEKLENTİLERİ

Hesaplara bugün yatıyor! Bakan Yumaklı'dan 96 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Kıdem tazminatı, her yıl bir brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. 2024 yılı için asgari brüt ücretin 20.002,50 TL olarak belirlendiği ve yıl sonunda %50 civarında bir artışın beklendiği belirtiliyor. Kıdem tazminatında üst tavanın ise memur maaş katsayısı üzerinden hesaplanarak 45.245,80 TL’ye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

YIL SONUNU BEKLEMEK AVANTAJ SAĞLAR MI?

Fatura desteği alan elektrik abonelerine EPDK'dan 'güvence bedeli' müjdesi | Ekonomi Haberleri

Kıdem tazminatında daha yüksek bir ödeme almak isteyenlerin, 2024 yılını beklemesinin avantajlı olabileceği öngörülüyor. Bu nedenle, kendi isteğiyle işten ayrılmayı düşünen çalışanların, kıdem tazminatı tavanının artışını göz önünde bulundurarak karar vermesi öneriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN