Doğada kendi kendine büyüyor 2 yılda meyve veriyor. Doktorların doğal ilacı olarak biliniyor tezgaha çıktığı gibi tükeniyor. Dalında sarı ve turuncu renkleri ile göz kırpıyor toplandıktan sonra kararması için bekletiliyor. Kış aylarında tezgahlarda yerini alan bu meyve şifa arayanların bir numaralı ilacı oluyor.
Sivas ve Tokat'ın yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen ve şifaları saymakla bitmeyen vez meyvesi Sivas'taki tezgahlarda görülmeye başladı. Doğada kendiliğinden yetişen vez meyvesi 2 yılda bir meyve veren bir ağaçtır. Şeker hastalığından soğuk algınlığına kadar pek çok farklı hastalığa şifa oluyor böbrek hastalıkları ile birlikte tansiyon ve gribe de iyi geliyor.
İÇ ANADOLU'NUN DOĞAL İLACI
İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Sivas ve Tokat'ın yüksek kesimlerinde yetişen vez meyvesi dalında sarı ve turuncu renkleri ile toplanmaya başlıyor. Toplandıktan sonra kararması için bekletilen ürünler kış aylarında tezgahlara çıkmaya başlıyor.
Sivas'ta 30 senedir pazarcılık yapan Ahmet Sarkışla, ve meyvesinin kararınca tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Sivas'ta vez meyvesi Tokat'ta ise üvez olarak bilinen bu meyve eski topraklar tarafından daha sık tüketiliyordu. Herkes tarafından bilinen ancak birçok gencin gözden kaçırdığı bu meyveye değinen Sarkışla, meyvelerin yüksek ağaçlardan toplandığını vurguladı.
BU YIL ÜRETİM AZ OLDU
Vez meyvesinin çoğunlukla Tokat tarafında yetiştiğini belirten Sarkışla, üretimin Bu yıl az olduğunu vurguladı. Sarkışla, “Soğuk algınlığına, tansiyona, bağırsaklara iyi geldiği biliniyor. İlk kez görenler bu dağ armudu mu diye soruyorlar, çördük zannedenler oluyor. Bunu bu şekilde alıp eve götüreceksiniz ve mutfağa asacaksınız. 10 ila 15 gün içerisinde olgunlaşır ve kararırlar, kararanları alıp tüketeceksiniz” açıklamalarında bulundu.
KARANLIK ODALARDA SAKLANIYOR
Pazarda alışveriş yapan Şengül Mısırlıoğlu, bu meyve ile büyüdüklerini belirterek çocukluklarında karanlık odalarda bu meyvelerin bulunduğunu söyledi. Meyve ve sebzelerin saklandığı depolandığı Odaların olduğunu dile getiren Mısırlıoğlu, “Babalarımız alırlardı oraya asardık ve orada olgunlaşırdı. Oradan alıp ailecek akşamları yerdik. Misafirlerimize ikram ederdik. Büyüklerimiz çok faydalı olduğunu söylerlerdi” dedi.