AK Parti'nin İcra ve İflas Yasası ile ilgili verdiği değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti. Yeni düzenleme ile konkordato sürecinde finansörlerin alacakları, işçi alacaklarının önüne geçiriliyor. İşçi haklarını yok sayan teklife CHP, muhalefet şerhi düştü.
İktidar, sermaye sahiplerini 'garanti'ye alacak düzenlemeyi Meclis'ten geçirmeye çalışıyor. AK Parti'nin İcra ve İflas Yasası ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti.
Teklifin kritik maddelerinden biri; işçilerin alacakları ile ilgili. İddialara göre, düzenleme ile konkordato sürecinde finans kuruluşlarının alacakları, işçi alacaklarının önüne geçiriliyor.
"MAĞDUR İŞÇİLER DAHA DA GERİ SIRALARA DÜŞTÜ"
Adalet Komisyonu'nun CHP’li üyeleri teklife karşı çıkarak muhalefet şerhi koydu:
"Teklifle konkordato sürecindeki iflas idare memurlarının niteliklerini artırma öncelikli amaç olarak ifade edilmesine karşın asıl amacın konkordato sürecinde borçlunun bazı mallarının satışına imkan verilmesi ve elde edilen gelirin rehinli alacaklı konumunda bulunan finans kuruluşlarına aktarılmasıdır. Konkordato süreciyle zaten mağdur durumuna düşen işçilerin alacakları ise geri sıralara kaymaktadır. Bu düzenlemeye karşı yaptığımız ısrarlı itirazlar sonuç vermemiştir."
Şerhte, emek-sermaye dengesinin sermaye lehinde bozulduğuna işaret edilerek süreceği kesin olan ekonomik çöküşte işçinin daha da fazla mağdur olacakları belirtildi.
KREDİLER DÜZENLEMENİN YOLUNU AÇTI
Cumhuriyet'in haberine göre, teklifin Meclis'e gelmesinin nedeni ise firmaların yurtdışından aldıkları krediler. Birçok firma yurtdışından kredi kullandı ancak bu firmalar daha sonra konkordato ilan etmeye başladı. Bunun üzerine yurtdışından kredi verenler 'Ya paramızı geri alamazsak' telaşına düştü, Dünya Bankası da devreye sokuldu.