Herkes Marmara'da bekliyor fakat o bölgede yıkıcı deprem riski yüksek! Yoshinori Moriwaki, deniz kıyısı olan o kenti işaret etti

Herkes Marmara'da bekliyor fakat o bölgede yıkıcı deprem riski yüksek! Yoshinori Moriwaki, deniz kıyısı olan o kenti işaret etti

Türkiye'de olası depremlere yönelik uyarılarına devam eden Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yıkıcı deprem riski olan bölgeye dikkat çekti ve toplanma alanlarının nereye kurulması gerektiğini anlattı. İşte detaylar...

Japon yüksek inşaat mühendisi ve mimar Yoshinori Moriwaki, Türkiye ve Kıbrıs'taki olası depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın (DAF) Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını belirten Yoshinori Moriwaki, şunları söyledi:

"Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 2020 yılında Elazığ depremi, ardından Kahramanmaraş depremi ve geçen sene Hatay depremi gerçekleşti. Bu fay hattı Suriye'ye kadar uzanıyor. Fay hattı üzerinde Bingöl, Muş ve Bitlis Karlıova bölgeleri büyük deprem olma açısından çok tehlikeli. Ayrıca, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde Adana'dan Kıbrıs'a kadar uzanan bir hat daha var ve bu fay hattı henüz kırılmadığı için şu an riskli görünüyor."

KIBRIS'TA DEPREM RİSKİ VAR MI?

Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını belirten Yoshinori Moriwaki, "Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüksek. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yumuşak zemine sahip Hatay'ı da etkilediğini hatırlatan Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda buranın zeminden kaynaklı tekrar etkilenebileceğini de belirtti.

Yoshinori Moriwaki, "Kıbrıs, özellikle yıkıcı deprem olma olasılığı açısından Türkiye'den daha tehlikeli bir bölge. Kıbrıs'ın kuzey ve güney tarafının deniz kenarı olan bölgelerinde fay hattı bulunuyor. Kıbrıs'ın güney tarafında önce daha önce gerçekleşebilir. Sonrasında kuzey tarafında olabilir" değerlendirmesini yaptı.

"DENİZE YAKIN YERLERDE TOPLANMA ALANLARI EN AZ 3 METRE YUKARIDA OLMALI"

Kıbrıs'ta deprem olduğu takdirde, ada ülkesi olmasından kaynaklı tsunami tehlikesi olduğunu söyleyen Yoshinori Moriwaki, şöyle konuştu:

"Deprem denizde olduğu takdirde tsunami riski çok fazla. Bu tsunami, Hatay, Mersin, Adana, Alanya ve Antalya gibi Türkiye'nin güney sahil şeridinde de büyük risk oluşturur. Türkiye'de tsunami genel olarak 1 metre kadar büyüklükte gerçekleşir. Ancak deprem, derin denizde kayma meydana getirirse tsunaminin boyu 3 metreye kadar çıkabilir. Bu yüzden yerleşim ve toplanma alanlarını olası bir deprem ve tsunamiye karşı önlem amaçlı deniz seviyesinden 3 metre yukarıda konumlandırmak gerekmektedir."

Yoshinori Moriwaki, "Doğru düzgün yaparsak bina çökmeyecek" diyerek Türkiye'deki 21 milyon yapı stokunun yüzde 50'den fazlasının izinsiz olduğunu belirtti ve bu binaların kontrolünün iyi yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, deprem tatbikatlarının ve yaşam üçgeninin önemine de değindi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN