Hastane, tapu ve belediyelerde yeni dönem! Ankara'da uygulama başladı: Artık zorunlu oluyor

Hastane, tapu ve belediyelerde yeni dönem! Ankara'da uygulama başladı: Artık zorunlu oluyor

Hastane, tapu ve belediyelerde yeni dönem başlıyor! Ankara'da uygulamaya geçildi! Artık zorunlu olarak bunu yapacağız! İşte ayrıntılar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ankara'daki 33 hastanede parmak izi ile kimlik doğrulama sistemini başlattı. Yeni teknolojiyle sağlık sektöründe sahteciliğin önlenmesi ve doğruluğun artırılması hedefleniyor.

SAĞLIK HARCAMALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Sayı 36 bine çıkarılıyor! Sağlık alanında yeni düzenlemeler TBMM'de kabul edildi, Bakan Koca: 'Belirsizlik giderildi' - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında sağlık harcamaları önemli bir artış gösterdi. Toplam sağlık harcaması bir önceki yıla göre %71,5 artarak 606 milyar TL'yi aştı. Devlet sağlık harcaması %65,4 artarak 463 milyar TL'yi geçerken, özel sektör sağlık harcaması %94,4 artış göstererek 143 milyarı aştı.

Son dönemde basında yer alan haberlerde, tek bir özel hastanenin basit yolsuzluklarıyla devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı belirtilmişti. Bu zararın yıllar içinde milyarlarca lirayı bulabileceği öngörülüyor.

15 Ağustos - 15 Eylül tarihleri arasında özel sağlık hizmeti sunucularında pilot uygulamaya alınacak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi, sahteciliği engellemeyi ve olası zararları azaltmayı amaçlıyor. Bu sistem, SGK'nın daha kârlı hale gelmesine olanak sağlayacak.

2022 yılında kişi başına sağlık harcaması %69,8 artarak 7.141 TL'yi geçti. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcamaları içindeki oranı %76,4, özel sektör sağlık harcamasının oranı ise %23,6 oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu, genel devlet sağlık harcamasının %44,2'sini oluşturuyor.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI İLE PARMAK İZİ DOĞRULAMASI

SON DAKİKA | Parmak izi tespitinde yerli ve milli toz! Türkiye geliştirdi, patenti alındı - Son Dakika Haberler

Pilot uygulamanın ardından yeni sistemin tüm Türkiye'ye yayılması ve özel hastaneler, eczaneler ile devlet hastanelerinde kullanılmaya başlanması bekleniyor. Bu uygulamanın, sağlık sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin %100 yerli üretimi olan mobil kart erişim cihazı üreticisi biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasının sahteciliği önlemede etkili olacağını belirtti. Usta, "Çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulaması yapılarak olası sahteciliğin önüne geçmek mümkün. 2022 yılından bu yana Ziraat Bankası, Halkbank, İşbank gibi bankaların yanı sıra Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde, yaklaşık 300 noterde, bazı sınav merkezleri, belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve evlendirme dairelerinde cihazlarımız kullanılıyor. 33 hastaneyle başlayan pilot çalışma sonrası SGK’nın bu sistemi zorunlu kılmasının ardından sağlık sektöründeki dönüşümün önümüzdeki iki yılda tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN