Fransız liselerinden sonra Alman liseleri de Türk öğrenci almayacak: Yabancı okul krizi büyüyor

Fransız liselerinden sonra Alman liseleri de Türk öğrenci almayacak: Yabancı okul krizi büyüyor

Milli Eğitim Müfredatı'na dahil olmak istemedikleri için verilen 'Ültimatom' karşısında çıkmaza giren yabancı okullar ile ilgili kriz büyüyor. Türkiye'de eğitim veren Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'den sonra Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğine bağlı olan Ernst Reuter Okulu da Türk öğrenci alımının durdurulduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye'de faaliyet gösteren bazı yabancı okullar arasında, hukuki statü ve müfredat uyumu konusunda süregelen anlaşmazlıklar derinleşiyor. Bu kriz, Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'nin Türk öğrenci alımını durdurmasının ardından, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne bağlı Ernst Reuter Okulu'na da sıçradı. Alman okulu, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bir nota ile Türk pasaportlu yeni öğrencilerin kabul edilmeyeceğini duyurdu.

ANLAŞMAZLIĞIN TEMELİNDE NE VAR?

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Charles de Gaulle ve İstanbul'daki Pierre Loti liseleri, Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt Dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Ancak bu okulların Türkiye'deki müfredatla uyumlu olmaması ve MEB'e bağlı bulunmaması, Türk öğrenci alımı konusunda yasal sorunlara yol açtı. MEB'in, bu okulların Türk öğrencileri kabul etmesi için belirli şartları yerine getirmesini talep etmesi üzerine, Fransız tarafı bu şartları kabul etmedi.

BAKAN'DAN FRANSA'YA 'SÖMÜRGECİLİK' TEPKİSİ

Bu gelişmenin ardından 12 Temmuz'da Fransız yetkililer, MEB'in sunduğu anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren Türk öğrenci kabul etmeyeceklerini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu okullarda eğitim gören Türk öğrencilerin oranının yüzde 90 olduğunu belirterek, "Bu çocuklar yabancı öğrenciler için yapılan yükseköğrenim sınavına giriyorlar. Bu durum adaletsizliğe yol açıyor" dedi. Tekin, Fransa'nın sömürgecilik dönemine özgü bir tutum sergilediğini de ekledi.

Bu süreçte Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne bağlı Ernst Reuter Okulu da, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen talimat doğrultusunda Türk öğrenci alımını durdurdu. Okul yönetimi, 2024/2025 eğitim-öğretim yılında Türk pasaportlu öğrencilerin anaokulundan itibaren kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN