Kadıköy'ün bir zamanlar sakin mahallesi Fikirtepe, yıllar içerisinde İstanbul'un merkezine dahil oldu. 2005 yılında 'özel dönüşüm alanı', ardından 2007'de 'kentsel dönüşüm alanı' olarak ilan edilen Fikirtepe, büyük umutlarla başlatılan kentsel dönüşüm projesiyle mağdurlar yarattı. HALDIZ İnşaat tarafından yürütülen proje kapsamında, 2 bin aile evlerine kavuşamadı. Düşük gelirli ve emeklilerden oluşan bu aileler, yıllardır süren inşaatın bir an önce tamamlanmasını umut ediyorlar.
MERVE ŞİŞMAN
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşaat yapan HALDIZ İnşaat, hak sahibi 2 bin aileye evlerini teslim etmedi. Düşük ücretli ve emeklilerden oluşan aileler yıllardır süren inşaatın artık bitmesini istiyor. "13 yıllık esaret son bulsun" diyerek seslerini duyurmaya çalışan Fikirtepe sakinlerinden Cihan Akkuş, yaşadıkları mağduriyeti "Bizler, göğe yükselen binaların gölgesinde kaybolduk" sözleriyle özetliyor.
'KİRAMIZI DAHİ ÖDEMİYORLAR'
Evlerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı 'Kentsel Dönüşüm Yasası' kapsamında 2013 yılında depreme dayanıklı hale getirmek için HALDIZ İnşaat'a teslim eden Akkuş ve mahalle sakinleri, söz verilen kira yardımlarının dahi aksatıldığını belirtiyorlar. "2 ay ödeniyor, 5 ay ödenmiyor. 2 bin aile mağdur edildi" diyerek KARAR'a konuşan Akkuş, verilen vaatlerin yerine getirilmediğini ifade ediyor.
MURAT KURUM'A ÇAĞRI: SÖZÜNÜZDE DURUN
Bu süreçte dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Fikirtepe sakinlerine verdiği sözler de gündeme geliyor. Seçimler öncesinde Fikirtepe halkına hitap eden Kurum, projenin tamamlanacağına dair vaatlerde bulunmuştu. Ancak Akkuş, yapılan sözlerin havada kaldığını ve Çevre Bakanlığı'nın projeye ilişkin attığı boş tabelanın hâlâ doldurulmadığını söylüyor.
'3 SENE DEDİLER 10 SENE OLDU'
Fikirtepe mağdurları, yaşadıkları sıkıntıları İstanbul'un dört bir yanında düzenledikleri eylemlerle duyurmaya çalışıyor. "3 sene dediler, 10 sene oldu" diyerek adalet arayan mahalle sakinleri, zor şartlar altında hayatlarını sürdürmek zorunda bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Fikirtepe'nin sokaklarında, "Bakanım sözünüzde durun", "Seçimlerde görüşürüz" gibi duvar yazılarıyla karşılaşan vatandaşlar, protestolara rağmen bu yazıların sıklıkla silindiğine şahit oluyorlar.