Bakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Doha'daki ortak basın toplantısında konuştu. Filistinlilerin Gazze'den sürülmesinin insanlık hukukuna aykırı olduğunu söyleyen Fidan, Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını belirtti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye'deki durumu ele alan Fidan, ülkenin yeniden inşasında atılması gereken önemli adımlar olduğuna dikkat çekti.
Fidan, açıklamalarında şunları vurguladı:
"Suriye'ye nasıl destek olabileceğimizi tartıştık. Ülkenin yeniden inşası için enerji ve ulaşım altyapısında ciddi ilerlemeler kaydedilmesi gerektiği aşikar. Uluslararası yaptırımların kaldırılması da büyük önem taşıyor. Ayrıca, silahlı grupların ulusal ordu altında birleşmesi de sevindirici bir gelişme.
Terörle mücadeleye devam edilmesi gerektiğini, tıpkı DAEŞ'e karşı olduğu gibi PKK/YPG ile de mücadele edilmesinin önemli olduğunu belirttik. Şam yönetiminin YPG'ye yönelik çözüm çabalarının sürdüğünü gözlemliyoruz. Bu sorunun kan dökülmeden çözülmesi en büyük dileğimiz. Suriye'de terörün hiçbir şekilde barınmasına müsaade edemeyiz."
Filistin'e ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fidan, Gazze'den Filistinlilerin sürülmesi ve başka ülkelere gönderilmesi gibi projelere karşı olduklarını ifade etti. "Bu öneri, insanlık hukukuna tamamen aykırıdır" diyen Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bazı Filistinlilere ev sahipliği yapma konusunda diğer ülkelerle birlikte hazır olduklarını belirtti. Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını vurguladı ve ateşkesin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.