6 Şubat felaketinin ardından enkaza dönen şehirlerinden çevre iller başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına göç eden vatandaşlar fahiş kiralarla karşılaşıyor. Rekabet Kurumu da olası bir kartelleşmeye karşı Ankara'da fiyat belirleyerek rekabetin ihlal edilip edilmediğini tespiti amacıyla ön araştırma açılmasına karar verdi. Kurum'dan yapılan açıklamada "Piyasa koşulları dışında gerçekleşen fiyat oluşumlarına sebep olanlar hakkında en ağır yaptırımları uygulayacaktır" denildi.
Kahramanmaraş merkezli felaket 11 ili etkiledi 10 ili de moloz yığınına çevirdi. Afetzedeler felaket sonrası başka illere göç etmeye başladı. Afetzedelerin yaşadığı yıkım sona ermeden göç ettikleri şehirlerde de fahiş fiyatla karşılaştı. Rekabet Kurumu da söz konusu soruna çare olmak için emlak piyasasında yaşanan fiyat dalgalanmalarını yakın takibe aldı.
Kurum, olası bir kartelleşmeye karşı gereken denetim ve yaptırım mekanizmalarının işletilmesi için harekete geçti.
ÖN ARAŞTIRMA BAŞLATILDI
Bu kapsamda Kurum tarafından, Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların, gayrimenkul danışmanlarının ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ön araştırma başlatıldı. Sektörde faaliyet gösteren çok sayıda teşebbüste kurum uzmanları tarafından yerinde inceleme gerçekleştiriliyor.
Elde edilen bulgular doğrultusunda incelemelerin kapsamının genişletilerek diğer illerin de kapsama dahil edilebileceği belirtiliyor.
EN AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Rekabet Kurumu yetkilileri Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra gayrimenkul satış ve kiralama bedellerinde görülen yüksek oranlı artışların, gerek bulunduğu şehirde ev arayan gerekse deprem nedeniyle farklı yerlere taşınmak durumunda kalan tüm vatandaşlar bakımından mağduriyet oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:
Rekabet Kurumu, tüm teknik altyapısı ve personel kaynağıyla kartelleşmeyi engellemeye yönelik olarak yaptığı incelemeleri gayrimenkul piyasası üzerinde derinleştirmeye önümüzdeki dönemde de devam edecek, piyasa koşulları dışında gerçekleşen fiyat oluşumlarına yol açanların tespiti halinde sorumlular hakkında en ağır yaptırımları uygulayacaktır.
yönetim kiracı olanlara,olması gereken miktarda kira yardımı yapma erdemini göstermemenin maliyetini,ev sahiplerine,onların kira gelirini kısıtlayarak,yükleyemez.yani sen önce kiracılara kira yardımı yapacaksın,gerçekçi olarak.zaten ev sahibinden vergini alıyorsun.5-10-100 kıracısı olanları gerektiği gibi ayırabilirsin ama geçen yıl olduğu gibi bizim ceplerimize saldıramazsın.ancak çalışanını açlık sınırı altında ,emeklisini 5500 liraya çalıştıran köle sahiblerinden adaletmi beklenir.adam gibi
Yanıtla (1) (0)Makul fiyat nedir? Şuna bir formül bulunsun artık. Kaç yıllı kira bir evin bedelini karşılamalı? 10-15-20? Bu hakkaniyet ölçüsünde belirlensin. Kimi tatillerini Avrupa'da geçirir, ev almaz, diğeri emeklilikte yarıya düşen maaşını takviye için ev alır. Devlet ev sahibinin cebinden hovardalık yapmayı bıraksın. Darda olan vatandaşına kira yardımı yapsın. Alınan tek evin vergisiyle 50-60-100 dairesi olanların vergisi de ayrılmalı mesela...
Yanıtla (1) (0)