EYT bekleyenlere kötü haber: Herkes yasadan faydalanamayacak

EYT bekleyenlere kötü haber: Herkes yasadan faydalanamayacak

EYT yasasının çıkmasını bekleyenlerin ön hazırlık olarak yapması gerekenleri sıralayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT yasası çıktığında ilk etapta her EYT'linin bundan faydalanamayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralık ayının ilk haftası emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sabırsızlıkla beklediği yasal düzenlemenin detaylarını açıklayacak.

08.09.1999 dahil bu tarihe kadar SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandıklarına tâbi sigortalı olanlar EYT'den yararlanacak.

HERKES EYT'DEN EMEKLİ OLAMAYACAK

TV100'de yer alan habere göre, ülkemizde yaklaşık 4 milyon 500 bin EYT'li bu haktan yararlanacak ancak yasa çıktığında herkes emekli olamayacak.

Yasa EYT'lilerin istediği gibi çıkarsa ilk etapta yaklaşık 700 bin ile 1 milyon kişi emekli olacak.

Kalanlar sigortalılık süresi ve prim gün sayılarını tamamladıklarında emekli olabilecek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT ile ilgili merak edilenleri paylaştı.

ozgur-erdursun-kimdir.jpg
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun

EYT'DEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

EYT'lilerin yasal düzenlemeden beklentileri şöyle:

1) SSK'da 18 yaş baz alınarak kadınların 20, erkeklerin 25 yıllık sigortalılık sürelerini ve 5000 ila 5975 prim gün sayısını tamamladığında emekli olmaları,

2) Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise 18 yaş baz alınarak kadınların 20, erkeklerin 25 yıllık sigortalılık sürelerini ve kadınların 7200, erkeklerin 9000 prim gün sayılarını tamamlayarak emekli olmaları,

3) Ayrıca SSK'da 3600 günle kadınların 50, erkeklerin 55,

4) Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadınların 50 yaş 5 bin 400 gün, erkeklerin 55 yaşında 5 bin 400 günle emekli olmaları.

EYT'LİLER YASA ÇIKANA KADAR NE YAPMALI?

1) 08.09.1999 tarihi dahil bu tarihe kadar sigorta girişiniz yapılmış mı, adınıza tüm kollara tabi sigorta primi yatırılmış mı bunu bilmeniz gerekiyor. e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümünüzü kontrol etmeniz gerekiyor. Ya da bağlı bulunduğunuz il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumları'na giderek hizmet dökümlerinizi alıp kontrol edebilirsiniz.

2) İşe girişiniz ve tüm kollara tabi 08.09.1999 tarihine kadar işe başlamanız varsa, hangi statüden emekli olacağınızı bilmeniz gerekiyor; SSK mı, Bağ-Kur mu, Emekli Sandığı mı?

3) Hangi statüden emekli olacağınız son 2 bin 520 gün ödenen primlerinize göre belirleniyor. Son 2 bin 520 gün içinde hangi statüden daha fazla priminiz varsa o statünün şartlarına göre emekli olacaksınız.

4) Hangi statüden emekli olacağınızı öğrendiğinizde o statüden istenilen prim gün sayınızı tamamlamanız gerekiyor. Eksik gününüz varsa prim borçlanması yaparak günlerinizi tamamlamak için kaç TL ödeme yapmanız gerekiyor, ödemeleri kaç TL'den yaparsanız emekli aylığınıza ne kadar etkisi olur bunları öğrenmeniz ve planlamanız gerekiyor.

5) Doğum, askerlik, doktora eğitiminde geçen süreler, halk eğitimde usta öğretici olarak geçen süreler gibi 5510 sayılı kanunun 41. maddesine belirlenen borçlanma haklarından yararlanarak eksik günlerinizi tamamlama şansınız var. Bu haklardan yararlanabiliyorsanız 31.12.2022'ye kadar günlük borçlanmalar 69,02 TL ile 517,65 TL arasında yapılabiliyor.

6) Yurt dışı borçlanmalarında ise günlük borçlanma tutarı 97,07 TL ile 728,03 arasında yapılabiliyor.

7) Borçlanmalar asgari ücrete göre belirlendiğinden 31.12.2022’ye kadar borçlanma tutarları geçerli, yeni yılda borçlanma tutarları asgari ücrete yapılacak zam oranında artacak bu nedenle ETY'liyseniz nasıl emekli olacağınız konusunda planlama yapmanızı öneriyorum.

eyt-son-dakika.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
  • Yahya Özal / 01 Kasım 2022 18:28

    Suudlar gibi petrol tek elde toplanıp halk bu gelirlerden kalan artıklarla besleniyorsa bir şey olmaz. Ama 14 yıl çalışılıp 44 yıl emekli maaşı alalım demek ayıptır. Kazanılmış hak palavraları da öyle. Çok tatlı bir geçiş takvimi ile emekliliğine az kalan az, çok kalan biraz daha bekleyerek emekli olmuşlardır. Şimdilerde sesi çok çıkan çığırtkanlar 22 yılda emeklilik planı yapıp, çalışıp prim ödemedilerse suçu başkalarında aramasınlar

    Yanıtla (1) (3)
  • Yahya Özal / 01 Kasım 2022 18:23

    Siyasileri geçtim, konuyu en iyi bilmesi gereken KK'yı geçtim. Siz sözde Sosyal Güvenlik Uzmanlarına ne oluyor anlamıyorum. Gözden kaçırdıysam affola; hiç birinizden "Arkadaşlar, şimdi EYT diye yaratılan fırtına sosyal güvenlik sistemimizdeki yaraya merhem olmak amacı ile 22 yıl önce çıkarılan bir yasadan kaynaklanıyor. " diye bir yazı okumadım. Nedir yara? 5000 gün prim ödeyip (14 yıl çalış) 43 yaşında emekli ol, Allah ne verdiyse 20 yıl 30 yıl belki de 50 yıl emekli maaşı almaktır.

    Yanıtla (2) (3)
  • Hsn / 01 Kasım 2022 17:24

    Somdi bu haberi mi. Aylar once aciklandi ilk etap herkes yararlanamayacak denildi. Zaman icinde inceleme sartlari olusanlar eyt kapsamina alinacak denildi. Ecevit in ortaya olusturdugu bataklik bu hukumetin paspal ve unursamaz tavri nedeniyle kurutulamadi bu gune kadar. Ecevitin karari dogru idi fakat zamana yayilmasi gereken bir karardi. Ben yaptim oldu mantigi magdurlar olusturdu. 38, 40 yasinda emekliler vardi nester vuruldu

    Yanıtla (1) (2)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN