En maliyetsiz ısınma yöntemi! Odun ve kömür zammından sonra buna yöneldiler: Üstelik zehirleme riski de yok

En maliyetsiz ısınma yöntemi! Odun ve kömür zammından sonra buna yöneldiler: Üstelik zehirleme riski de yok

Odun ve kömür fiyatlarına gelen zammın ardından vatandaş ısınmak için buna yöneldi. Öyle ki bu en maliyetsiz ısınma yöntemi olarak dikkat çekiyor. Üstelik zehirleme riski de yok…

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Sivas’ta kış hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Özellikle köylerde yaşayan Sivaslılar, hem maliyetsiz hem de çevre dostu bir ısınma yöntemi olarak kerme kullanıyor.

KERME NEDİR?

Kerme, koyun dışkısı ve samanın bir araya gelmesiyle oluşan, yüksek kalorili bir yakıttır. Sivas'ta özellikle hayvancılıkla uğraşan aileler, kış aylarında ısınmak için bu doğal yakıtı tercih ediyor. Koyunların ahırlarda bıraktığı dışkı, zamanla birikerek yaklaşık 20 cm kalınlığında bir tabaka oluşturuyor. Bu karışım, yaz aylarında dilimlenip güneşte kurutularak yakıt haline getiriliyor.

sivasta-1.jpg

HEM ÇEVRE DOSTU HEM DE EKONOMİK

Kerme, düşük karbonmonoksit oranı ile dikkat çekiyor. Bu özelliği sayesinde, hem güvenli bir şekilde yakılabiliyor hem de havayı kirletmiyor. Hayvancılık yapan Sivaslılar, kerme sayesinde odun ve kömür gibi yakıtların maliyetinden kurtuluyor. Bedir Kırhasan, Tutmaç köyünde hayvancılık yapıyor ve kerme konusunda şunları söylüyor: “Bunlara kerme deniliyor. Koyunların bahar ayına kadar ağıllarda kalıyor ve dışkıları birikiyor. Bahar geldiğinde bu dışkıları keserek dışarı çıkartıyoruz. Düz bir alana serip kurutuyoruz. Kış ayına doğru depolayıp sobada yakıyoruz.”

sivasta-2.jpg

Sivaslılar, kerme ile ısınma süreçlerini tamamen kendi emekleriyle gerçekleştiriyor. Kırhasan, “Sadece hayvanlarımıza aldığımız yemin karşılığını böyle değerlendiriyoruz. Sadece bizim emeğimiz var. 6 ay dışarı çıkarma ve kurutma işlemleri oluyor, 6 ayda sobamızda yakarak ısınıyoruz” diyerek kerme üretiminin zorluklarına dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN