Eksi 32 derece soğuğa bile dayanıyor! Süper meyvede hasat zamanı: Faydası saymakla bitmiyor

Eksi 32 derece soğuğa bile dayanıyor! Süper meyvede hasat zamanı: Faydası saymakla bitmiyor

Süper meyve olarak bilinen o meyvede hasat zamanı geldi çattı. Özellikleriyle dikkat çeken ve eksi 32 derece soğuğa bile dayanan meyvenin faydası saymakla bitmiyor. İşte detaylar…

Konya'nın tarımında önemli bir adım atıldı. Konya'da aronya meyvesi hasadı başladı ve bu 'süper meyve', bölge halkında büyük heyecan yaratıyor. Eylül ayına kadar sürecek olan hasat dönemi, çiftçilere umut verirken, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da hasatla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

KONYA’DA ARONYA HASADI BAŞLADI

Konya'nın Meram Yeşil Tekke Mahallesi'nde başlayan aronya meyvesi hasadı, bölgedeki tarımsal kalkınma çalışmalarının bir parçası olarak öne çıkıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, aronya fidanı desteği sağlayarak çiftçileri desteklemeye devam ediyor. Başkan Altay, bu desteğin önemine vurgu yaparak, “Tarımsal desteklemelerimizi ve projelerimizi planlarken, verimliliğin sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Bu sebeple ‘süper meyve’ olarak bilinen aronyanın Konya tarımına kazandırılmasından büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

konyada-aronya-yetistiriciligi.jpg

EKSİ 32 DERECE SOĞUĞA BİLE DAYANIYOR

Konya’nın Meram Yeşil Tekke Mahallesi’nde aronya fidanı desteğinden faydalanan çiftçilerden Hamdi Bildirici, desteklerden yararlanmaya üç yıl önce başladığını belirterek, “Verim güzel, inşallah yeni yıla daha güzel olacak. Fazla emek istemiyor, geçen yıl dört sefer, bu yıl beş sefer suladık. Fazla su isteyen bir meyve değil. Kuraklığa ve dona dayanıklı, -32 derecelere dayanıyor. Aronyada Büyükşehir Belediyemiz bizi çok destekledi. Onun için çok memnunuz, başkanımızdan Allah razı olsun. Bütün çiftçilerimizin yazılıp destek almasını istiyorum. Büyükşehir’imiz destekliyor. Bu desteği verenlere, bu hizmetleri yapanlara sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ARONYA MEYVESİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Aronya meyvesi, yüksek antioksidan içeriği ile dikkat çekiyor. Antioksidanlar, hücreleri oksidatif strese karşı korurken, aynı zamanda birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlıyor. Aronya, antosiyaninler, flavonoidler ve fenolik asitler gibi güçlü bileşenler içeriyor, bu da kanser, kalp hastalıkları ve nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

konyada-aronya-yetistiriciligi-2.jpg

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Aronya meyvesi, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapıyor. İçerdiği flavonoidler ve antosiyaninler, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Bu özellikleri sayesinde hipertansiyonun önlenmesine ve kalp krizi riskinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, kötü kolesterol seviyelerini düşürüp iyi kolesterol seviyelerini artırarak damar sağlığını koruyor.

İLTİHAPLA MÜCADELE EDİYOR

Kronik iltihaplanmanın birçok hastalığın altında yatan nedenlerden biri olduğu biliniyor. Aronya, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle eklem iltihabı, romatoid artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlarda etkili olabilir.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Aronya meyvesinin yüksek lif içeriği, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olan aronya, aynı zamanda bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin gelişimini destekleyen prebiyotik özelliklere sahip.

konyada-aronya-yetistiriciligi-1.jpg

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR

Aronya, göz sağlığı için de faydalı. İçerdiği antosiyaninler ve karotenoidler, yaşa bağlı göz hastalıklarına karşı koruma sağlıyor ve gözdeki retina hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor.

DİYABET YÖNETİMİNDE ETKİLİ

Aronya meyvesi, diyabet yönetiminde de yardımcı olabilir. İçerdiği polifenoller, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin ani yükselmelerini engelliyor.

konyada-aronya-yetistiriciligi-3.jpg

ÇİFTÇİLER ARONYA’DAN MEMNUN

Çiftçiler, aronya meyvesinin bakımının kolay olduğunu ve kuraklığa dayanıklı olduğunu belirtiyor. Hamdi Bildirici, Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı destekten memnun olduğunu ifade ederek, bu desteğin diğer çiftçilere de ulaşmasını istediklerini belirtti.

Konya'da aronya meyvesi hasadı, bölgesel tarım ekonomisinin gelişimine katkıda bulunurken, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor. Bu sürecin, hem çiftçiler hem de bölge halkı için büyük bir kazanç sağlaması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN