CHP, Yeni Yol Partisi, Emek Partisi ve DEM Parti, İçişleri Bakanlığı önünde kayyum atamalarına karşı ortak açıklama yaparak, muhalefetin birlik olması gerektiğini vurguladı. "Her konuda ortak mücadele boynumuzun borcudur" mesajı verildi.
Kayyum atamalarına ve hukuksuz uygulamalara karşı tepki gösteren muhalefet partileri, İçişleri Bakanlığı önünde ortak bir açıklama yaptı. CHP, Yeni Yol Partisi, Emek Partisi ve DEM Partisi temsilcilerinin katıldığı açıklamanın ardından temsili olarak siyah çelenk bırakıldı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya ve Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca tarafından yapılan ortak açıklamada, kayyum atamalarının hukuksuz olduğu ve demokrasiyi tehdit ettiği vurgulandı. Açıklamada, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının halkın iradesine doğrudan bir müdahale olduğu belirtilirken, muhalefet temsilcileri demokrasi için ortak mücadele vurgusu yaptı.
KOÇYİĞİT: AKP'NİN BASKICI, İNKARCI GÖMLEĞİNİ KABUL ETMİYORUZ
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yaşanan süreci "kıyıcı bir operasyon ve kumpas süreci" olarak değerlendirdi. AK Parti’nin, 2028 seçimlerine giderken ülkeyi bir "dikensiz gül bahçesine" çevirmek istediğini belirten Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı:
"AKP, kılıçla, zorla ve temel haklarımızı yok ederek iktidarını sürdürmek istiyor. Ama bizler de mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. AKP'nin bu ülkeye giydirmek istediği tekçi, baskıcı ve inkarcı gömleği kabul etmiyoruz. Halk, AKP'ye cevabını sandıkta verdi. Birinci parti olma yeteneğini kaybederek ikinci parti konumuna düştü. Kırmızı kartı gösterdi."
Koçyiğit ayrıca, kayyum kararlarının hukuki değil, siyasi bir süreç olduğunu belirterek, OHAL döneminde çıkarılan bir KHK'ya dayanarak yapılan işlemlerin Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.
"Bu kararlar yurttaşlıktan çıkarma girişimidir. Eğer halk seçemeyecek ve seçilenler tarafından yönetilemeyecekse, nasıl bir demokrasiden bahsedebiliriz?" dedi.
EMİR: KENDİ SEÇİLDİĞİNİZ SANDIĞI SAYIYORSANIZ, OTORİTERSİNİZ
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, İçişleri Bakanlığı’nın anayasal bir yetkisi olmadan birçok belediyeye kayyum atadığını belirterek, sandığın meşruiyetinin yok sayıldığını ifade etti.
"Bu ülkenin her yerinde kullanılan her oy eşit ve kutsaldır. Ancak Ovacık, Esenyurt, Siirt veya Mardin’de halk seçim yapınca ‘seçemezsiniz’ deniyor. Kendi seçildiğiniz sandığı meşru sayıyor, halkın iradesini yok sayıyorsanız, siz bir otoritersiniz. Demokrat asla olamazsınız."
Emir, ülkede hukuksuzluğun giderek arttığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Bir gün bir gazeteci tutuklanıyor, ertesi gün belediye başkanlarına soruşturma açılıyor. Ardından sudan sebeplerle kayyum atanıyor. Hükümet, halkı korkutmak ve sindirmek istiyor."
KAYA: İSTANBUL’DA 20 KİLOMETREDE İKİ FARKLI DEMOKRASİ OLABİLİR Mİ?
Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, seçimle gelenlerin yine seçimle gitmesi gerektiğini belirterek, kayyum atamalarının halkın iradesine darbe vurduğunu söyledi.
"Siirt Belediye Başkanı hakkında henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı yokken görevden alındı. Oysa bir buçuk yıldır aynı davayla belediye başkanlığı yapıyordu. İlk derece mahkemesinin verdiği karar kesin bir hüküm değildir. Hukuken hiçbir şey değişmemişken, nasıl oluyor da bir sabah belediye başkanı hukuksuz şekilde görevden alınıyor?"
Kaya, aynı hukuki statüye sahip olan iki belediyede farklı uygulamaların hayata geçirildiğini belirterek şu örneği verdi:
"İstanbul’da Esenyurt ve Beşiktaş arasında 20-30 kilometre var. Her iki belediye başkanı hakkında soruşturma açıldı ve tutuklandılar. Ancak Esenyurt’ta belediye meclisi yeni başkanını seçemezken, Beşiktaş’ta seçim yapıldı. 20 kilometrede iki farklı demokrasi olabilir mi? Aynı şehirde iki farklı hukuki statü yaratıyorsunuz. Bu çifte standarttır!"
KARACA: EN KÜÇÜK ORTAK NOKTADA BİLE BULUŞMALIYIZ
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, muhalefetin artık yan yana gelerek ortak mücadele yürütmesi gerektiğini söyledi.
"Baskı gören, hakları elinden alınmak istenen, korkutulan halk ‘artık yeter’ diyor. Biz de bu sesi yükseltmek için buradayız. En küçük ortak noktada bile buluşabiliyorsak, buluşalım. Çünkü bu baskılar sadece bir kesime değil, tüm halka yöneliktir."
Karaca, iktidarın sindirme politikalarına karşı muhalefetin birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:
"Tek adam rejimi, konuşan herkesi susturmak istiyor. Biz ise ses çıkaranların sesini birleştirmek için buradayız. Kayyum atandığında belediyelerin önünde, gazeteciler tutuklandığında televizyonların önünde, avukatlar gözaltına alındığında baroların önünde mücadele edeceğiz. Sokakta, Meclis'te, her yerde halkın sesi olmaya devam edeceğiz."
Bu chp ne diye kayyuma dayanak yapılan anayasaya uygunsuz uygulamayı kökten çözmek için Anayasa Mahkemesine gitmeyi akıl etmez acaba? Hiç olmazsa adım atığını topluma göstermiş olursun.
Yanıtla (0) (0)"Dört parti"
Yanıtla (0) (0)Fıkra bu kadar...
Dem akp.mhp ye inanmiyor akıllanıyorlar deml
Yanıtla (0) (0)İler