Türkiye'de coğrafi işaretli lezzetlerin ünlü sınırları aşıyor. Kendine has araması ve lezzetiyle ön plana çıkıyor Tokatlı çiftçiler sabahın erken saatlerinde yola koyuluyor. Daldan tek tek toplanan ürünler önce demetleniyor sonra bidonlara basılıyor. Yazın bol bol tazesini tüketen kışın da salamurasının lezzetine doyamıyor.
Tokat denildiğinde akla ilk genel lezzetlerden biri olan asma yaprağı narin ve ince yapısının yanı sıra kendine has aromasıyla da damakları şenlendiriyor. Tokat'ın coğrafi işaretli lezzetlerinden olan asma yaprakları sofraların da vazgeçilmezi oluyor. Her giden çarşıda pazarda Tokat yaprağı arıyor çiftçiler özenle topladıkları ürünleri demetledikten sonra salamura yapmak için bidonlara basıyor.
TOKAT'IN MEŞHUR LEZZETİ
Tokatlı çiftçiler sıcak hava nedeniyle koruyucu şapka ve kıyafetlerle asma bağlarının bulunduğu tarlalara doğru uzun bir yolculuğa çıkıyor. Kadın erkek fark etmeksizin sabahın erken saatlerinde başladıkları hasat sonrasında üzüm yapraklarını tek tek özenle istifliyorlar. Toplanan bağ yaprakları salamura yapılmak üzere haşlanarak bidonlara basılıyor.
Tokat denilince göz önüne gelen muhteşem sarmaların mimarı asma yaprakları yerel mutfağın değil Türk mutfağının da vazgeçilmez oluyor. Özel yaprağın toplanma süreci kent ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Çiftçilerin büyük emek harcayarak gerçekleştirdiği hasat işlemleri Tokat'ın tarımsal ürünlerinin de önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Hasat süreci başlarken tazecik ürünlerin lezzetine de doyum olmuyor.
7 DÖNÜMDE HASAT BAŞLADI
7 dönümlük arazide bağ üretimi yapan Vehbi Okur, hasadın başladığını belirterek ürünleri tek tek topladıklarını söyledi. Tokat'ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Asma yaprağının en güzellerini ve tazelerini toplamak için işe koyulduklarını söyleyen Okur, “Bir sezon da en fazla 3 veya 4 defa mahsul alabiliyoruz. 7 dönümlük arazim var. Sene içerisinde bir buçuk ton hasat çıkacak” dedi.