Çözüm yama değil, emekliler için daha fazla kamu harcaması! Prof. Dr. Aziz Çelik'ten hükümete çağrı

Çözüm yama değil, emekliler için daha fazla kamu harcaması! Prof. Dr. Aziz Çelik'ten hükümete çağrı

Hükümetin, emeklileri en alt seviyede eşitlediğini söyleyen Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilere daha fazla kamu harcaması yapılması gerektiğini belirterek maaşlara AB ülkeleri oranında kaynak aktarılması çağrısında bulundu. İşte detaylar...

Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli maaşlarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Prof. Dr. Aziz Çelik, şunları kaydetti:

"Emeklileri, Tıpkı asgari ücrette olduğu dipte eşitlediler. En düşük emekli aylığı yaması da işe yaramıyor. 2019'da ortalama emekli aylığı en düşük emekli aylığının 2 katı iken 2024'te yüzde 16 fazlasına geriledi. Bu sistemle emeklilere bütçeden/GSYH'den ek kaynak aktarılmıyor. Yukarıdaki emekliden alınıp aşağıdaki emekliye veriliyor. Sonuçta emekliler yoksullaşıyor.

"EMEKLİ AYLIKLARINA AB ÜLKELERİ ORANINDA KAYNAK AKTARIN"

Emekli aylıklarının düşmesinin asıl sebebi aylık bağlama oranının (ABO) ve güncelleme katsayısının AKP tarafından düşürülmesidir. Kısaca 2008 tarihli 5510 sayılı karşı devrimidir. Yama ile olmaz. İntibak yasası çıkmalı ve ABO ve güncelleme katsayıları eski düzeyine yükseltilmelidir. En düşük emekli aylıkları ve diğer emekli aylıkları insanca yaşayacak ve dengeli bir düzeye çıkarılmalıdır.

Bunun yolu basittir. Emekli aylıklarına AB ülkeleri oranında kaynak aktarıverin. Türkiye'de GSYH'den emekli aylıklarına ayrılan pay yüzde 4,1 civarında, AB ülkelerinde ise yüzde 9,5 düzeyinde. Çözüm yama değil, emekliler için daha fazla kamu harcamasıdır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN