Kayseri’nin lezzetiyle ünlenen ve coğrafi işaret alan o ürününde hasat sürüyor. Bölgeye özgü olan ve yapısıyla dikkat çeken ürün 50 farklı çeşitte değerlendiriliyor…
Kayseri'nin Kocasinan ilçesi sınırlarında yer alan Yemliha ve Ebiç Mahalleleri'nde üretilen Yamula patlıcanı'nın hasadı başladı. Kızılırmak Nehri'nin ayırdığı bu iki mahallede yaklaşık bin dekar alanda yetiştirilen Yamula patlıcanı, mor-beyaz çizgili yapısı, çekirdeksiz olması ve eşsiz lezzetiyle tanınıyor. Coğrafi işaret tescili bulunan bu patlıcan, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyor.
GELENEKSEL HASAT YÖNTEMLERİ VE KULLANIM ALANLARI
Yamula patlıcanı yıllardır geleneksel yöntemlerle hasat ediliyor ve kurutmalık, reçel, turşu gibi 50 farklı çeşitte değerlendiriliyor. Yemliha Mahallesi'nde 40 yıldır çiftçilik yapan Ahmet Aydemir (63), bu yılın geçmiş yıllardan farklı olduğunu ve mahsullerinin para etmediğini belirtti. Aydemir, işçilik maliyetlerinin karşılanamadığını ve devlet desteklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Cengiz Devinç (55) de, girdi maliyetlerinin ve işçilik ücretlerinin çok yüksek olduğunu belirtti. Devinç, bu yıl patlıcan fiyatlarının düşüklüğünden ve gübre ile mazot fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederken, geçen yıl patlıcanın fiyatının 12 lira olduğunu, bu yıl ise 15 lirayı bile göremediğini ifade etti. Gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerinin de iki katına çıktığını ifade eden Devinç, bu nedenle mahsulün tarlada kalmak zorunda olduğunu söyledi.
TADI VE AROMASI İLE EN ÖZEL PATLICAN
Gökhan Karaaslan (35), Yamula patlıcanı'nın tadı ve aroması ile özel olduğunu belirterek, patlıcanın kızartmalık, dolmalık ve közlemelik olarak kullanılabildiğini ifade etti. Karaaslan, patlıcanın Türkiye genelinde yeterince tanınmadığını ve bu patlıcanın Kayseri yöresine özgü olduğunu söyledi. Tanıtım eksiklikleri nedeniyle patlıcanın daha geniş kitlelere ulaşamadığını ve bunun çiftçilerin sorunlarını artırdığını belirtti.
DÜŞÜK FİYAT ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR
Yamula patlıcanı bölgedeki hemen herkesin geçim kaynağı durumunda. Kızılırmak Nehri kenarındaki farklı iklim koşullarının patlıcanın tadını daha lezzetli kıldığını belirten Karaaslan, bu yıl rekoltelerden memnun olduklarını ancak fiyatların düşük olmasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Çiftçiler, sözleşmeli üretime geçiş ve devlet desteklerinin artırılması gibi çözümler talep ediyorlar.