CHP'li İlgezdi: Çocuk işçiliğinin yasal zemini devlet eliyle oluşturuluyor

CHP'li İlgezdi: Çocuk işçiliğinin yasal zemini devlet eliyle oluşturuluyor

Son bir yılda çocuk işçiliği ve iş kazalarının artışı durmuyor. Son olarak Salı günü bir asansör boşluğuna düşen stajyer öğrenci hayatını kaybetti. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, MESEM programlarının çocuk işçiliği ve çocuk ölümlerini artırdığını belirtti. İlgezdi, son on bir yılda en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini ve çocuk işçiliğinin yasal zemininin devlet eliyle oluşturulduğunu ifade etti.

Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz ve yaşam maliyetinin artması, çocukları çalışma hayatına katılmaya zorluyor.

Son bir yılda çocuk işçiliği ve kazalarının arttığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, MESEM programlarının çocuk işçiliği ve ölümlerini artırdığını belirtti. İlgezdi, son on bir yılda 695 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve çocuk işçiliğinin devlet eliyle yasal zemine oturtulduğunu vurguladı.

2024 yılında bedavaya çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödendiğini belirten İlgezdi, son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağının15 milyar liraya yaklaştığını söyledi. İlgezdi, bu süreçte çocuklar işçileşirken, sermaye sahiplerine ücretsiz iş gücü kaynağı sağlandığını söyledi..

Gamze Akkuş İlgezdi, “MESEM aracılığıyla ortaokulu bitiren öğrenciler örgün eğitimden koparılıp haftanın dört günü bedava iş gücü olarak kullanılıyor. Şimdi de yaz döneminde 7. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik zanaat atölyeleri açılıyor. Bu süreçte, maddi durumu kötü olan çocuklar MESEM’in ağına düşüyor. Çocuklarımız sağlıklarını, çocukluklarını ve gençliklerini işyerlerinde bırakmak zorunda kalıyor” dedi.

"MİLYONLARCA ÇOCUK İŞÇİ, ÜLKEMİZİN ACI DOLU TABLOSUDUR"

Çocuk işçiliğinin ülkemizde 4 yaşa kadar düştüğünü belirten Dr. Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“Son on bir yılda 695 çocuk işçi iş cinayetine kurban gitti. 695 ulaşılabildiğimiz rakam, kayıtlı çalışmayan çocuklarımız var, kayıtlara yansıtılmayan iş cinayetlerinin var olduğunu da maalesef biliyoruz. Ülkemizde çocuk işçilik 4 ila 8 yaş aralığında başlıyor. Mevsimlik tarım işçiliği yapan; sokakta mendil satan, cam silen çocukları görüyoruz. 10-12 yaşlarda tekstil ve metalde çalışan çocukları görüyoruz.

Milyonlarca çocuk işçi, ülkemizin bir diğer acı dolu tablosudur. Çocuklarımızın ruhsal ve bedensel gelişimi için, hayatta kalabilmeleri için çocuk işçiliğini önlemek en asli görevimizdir, mesleki eğitim alan çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli iş ortamında eğitim almaları için bütüncül ve koruyucu çalışmalar bir an önce hayata geçirilmelidir”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN