CHP’den belediyelerin SGK borçlarına mahsuplaşma çözümü: KDV alacaklarını borçlara sayalım

CHP’den belediyelerin SGK borçlarına mahsuplaşma çözümü: KDV alacaklarını borçlara sayalım

Ankara'da Özel başkanlığında toplanan CHP'li belediyelerin SGK'ya olan borçları gündeme geldi. Belediyelerin SGK borçlarına çözüm olarak 'KDV alacaklarıyla SGK borçlarında mahsuplaşmaya gitme' önerisi masaya yatırıldı. Yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecine dikkat çeken bazı başkanlar da Özel’in Erdoğan'la görüşmesini önererek 'Bu şekilde giderse personel maaşını ödeyemez hale geliriz' görüşünü dile getirdi.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen Sosyal Demokrat Belediyeler Eşgüdüm Konseyi toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Tarihi Kentler Birliği Başkanı sıfatıyla katıldı.
Toplantının amacı hakkında bilgi veren Özel, iktidarı, CHP’li belediyelerin kaynaklarını kısarak 'sıkıştırmaya' çalışmakla suçladı.

Özel, oluşturdukları eşgüdüm konseyinin, hem belediyeleri rutin denetimlere hazır tutmak hem de 'kötü niyetli birtakım saldırgan tutumlara karşı hukuki ve teknik destek sağlamak' amacıyla oluşturulduğunu bildirdi. Özel’in açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantının gündeminde belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılması, belediye gelirlerini artırıcı önlemler, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler, deprem, orman yangınlarına karşı önlemler yer aldı.

ANA GÜNDEM SGK BORÇLARIYDI

Edinilen bilgiye göre toplantıda ağırlıklı olarak iktidarın, belediyelerin SGK borçlarının tahsil edilmesi kararının ardından belediyelere arka arkaya bildirimlerde bulunulması ele alındı. İktidarın bu kararının arkasında CHP’li belediyeleri, ekonomik kaynakları kısarak 'çalışamaz hale getirme' amacının yattığı görüşünde ortaklaşıldı, sorunun aşılması için atılacak adımlar ele alındı. Söz alan belediye başkanları, önümüzdeki süreçte birçok belediyede toplu iş sözleşmesi sürecinin başlayacağına dikkat çekerek, SGK borçlarının yapılandırılmaması ve belediyelere yeni kaynak sağlanamaması halinde birçok belediyenin maaş ödeyemez hale geleceğine işaret etti. AK Partili belediyelerin SGK borçlarını, belediyelerin gayrimenkulleri karşılığında mahsuplaşabilirken, muhalefete bu olanağın tanınmadığı dile getirildi.

YA SGK BORCU ÖDEYECEĞİZ YA MAAŞ

Belediye gelirleri sürekli düşerken enflasyondan dolayı giderlerin sürekli arttığına işaret eden bazı belediye başkanları şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu şekilde belediyeler yönetilemez. Çünkü bu durumda ya SGK borcu ödeyecek ya da maaş ödeyecek. Ya çöp toplayacak ya da SGK borcu ödeyecek. Burada seçim yapmak zorunda kalıyorsunuz. "Bu ülkenin ekonomisini belediyeler değil, kötü ekonomi yönetimi batırdı. Önümüzde bir toplu iş sözleşmesi süreci var. Belediyeler artık maaş ödemekte zorlanacaklar. O nedenle belediye gelirlerini artırıcı önlemler alınmalı, borç yapılandırılmasına gidilmeli.”

VADE UZATILSIN, FAİZLERİ SİLİNSİN

Toplantıda, belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için Meclis açıldığında yasa teklifi verilmesi, ayrıca iktidarla temas kurularak önerilerin doğrudan iletilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede belediyelerin borç faizlerinin silinerek, ana para borcunun 120 aya yayıldığı 2021 yılında çıkarılan 7326 sayılı yeniden yapılandırma yasasına benzer bir düzenleme yapılması önerilmesi benimsendi. Gündeme gelen bir başka öneri de belediyelerin KDV alacaklarıyla SGK borçlarında mahsuplaşmaya gidilmesi oldu.

'ÖZEL, ERDOĞAN’LA GÖRÜŞSÜN' ÖNERİSİ

Belediye borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemler alınması konusunda CHP’li gölge bakanların ilgili bakanları ziyaret etmesi kararlaştırıldı. CHP’nin 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak Tüzük Kurultayı’nın ardından, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’dan, ekonomiden sorumlu gölge bakan Yalçın Karatepe de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu isteyerek partilerinin önerilerini aktaracak. CHP’li belediyelerin sorunlarının her platformda dile getirilmesi, Özel’in bu konunun iletişimini yapması kararlaştırılırken bazı belediye başkanları, gölge bakanların sonuç alamaması halinde, Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda görüşmesini önerdi, ancak bu konuda somut bir karar alınmadığı öğrenildi.

KUTU SOKAK HAYVANLARI İÇİN İBB EŞGÜDÜM SAĞLAYACAK

Öte yandan toplantıda, kamuoyu tepkisine karşın iktidarın Temmuz ayında Meclis’ten geçirdiği sokak hayvanlarına ilişkin yasanın uygulanması konusu da gündeme geldi. Toplantının amacının, belediyelerin sorunlarının eşgüdümle çözülmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken CHP kurmayları, “Genel itibarıyla hem sokak hayvanları hem mali işlerle ilgi atılacak adımların tamamını tek elden yöneteceğiz. Herkes kendi başına çıkış yapmasın diye bu toplantı yapıldı. Mesela sokak hayvanları ile bir şey söylenecekse, önce bir çalıştay yapılacak” görüşünü dile getirdi.

Bu çerçevede sokak hayvanları ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 gün içinde bir sunum yapması ve diğer partili belediyelerin de bu öneri doğrultusunda kendi yerel dinamiklerini dikkate alan politikaları uygulaması kararlaştırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN