Cep telefonu alacaklar dikkat: 'Beğenmedim iade ediyorum' dönemi sona erdi!

Cep telefonu alacaklar dikkat: 'Beğenmedim iade ediyorum' dönemi sona erdi!

İnternette alışveriş sitelerinden satın alınan cep telefonlarının ilk 15 gün içinde iade hakkı bulunuyordu. Fakat alışveriş sitelerinin talepleri doğrultusunda iade kriterleri tüketicinin aleyhinde değiştirildiği ileri sürüldü. İşte detaylar...

Günümüzde temel ihtiyaçlardan biri olan akıllı telefonlar, son yıllarda internetteki alışveriş sitelerinden satın alınıyor. Cep telefonlarının belli bir süre içinde koşulsuz iade hakkı vardı. Medyatava'dan Deniz Kalendergil'in yazısına göre, iade şartları zorlaştırıldı.

CEP TELEFONU İADE SÜRESİ NE KADAR?

Deniz Kalendergil'in yazısı şöyle:

Bir ihtiyaç hasıl oldu ve hasbelkader alışveriş dürtünüz geldi. Heyecanı iliklerinize kadar hissettiğiniz anlardan birini yaşıyorsunuz. Cep telefonunuz arızalandı. Eyvah eyvah! O an yapacağınız tek şey var; gidip yenisini almak.

Artık öyle hale geldik ki, her işimizi cep telefonlarımız üzerinden yapar durumdayız. Bizim için hayati önem taşıyor. Gece yatarken bile, ‘aman bir şey olmasın’ diye burnumuzun dibinden ayırmıyoruz. Haliyle yenisini satın almaktan başka çaremiz kalmıyor.

Ünlü GSM operatörlerinden, aynı zamanda telefon ve aksesuarları da satan bir mağazanın yolunu tutuyorsunuz. Çalışanlar sizi adeta kapıda karşılıyor. Güler yüzlü iletişim ki; olması gereken de bu zaten. Alıyorlar sizi mağazanın en güzel yerine kurulmuş U koltuklu misafir köşesine. İlgili çalışan arkadaş ile birlikte ihtiyacınıza ve bütçenize göre bir cep telefonu seçiyor ve satın alıyorsunuz.

Satın alınan ürünün, herkesin bildiği, pahalı ya da ultra pahalı telefonlardan biri olmadığını belirtmem lazım. Yeni Türkiye pazarına girmiş, TV’lerde reklamları dönen, şöyle güzel, böyle harika denilip, ünlü simaların oynatıldığı markalardan…

Alışveriş süresince her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Esas sorun, ürünü alıp evinize geldiğinizde tecelli ediyor. Merak edip telefonu kurcalamaya başlıyorsunuz. Bilmem kaç piksel görüntü kalitesi? Aman da kaç gbt ram? Bilmem kaç inç ekran görüntüsü? Titremeli mi, oynatmalı mı? vs. derken, çok şeyi keşfediyorsunuz. Bir de bakıyorsunuz ki; eski telefonunuzda rahatlıkla kullandığınız birçok uygulamayı yeni telefonunuz kabul etmiyor. Yükleyebilseniz bile kullanamıyorsunuz.

Elbette bir tüketici olarak bu noktada size hak doğuyor, ama dikkat edin! O hak bayağı törpülenmiş…

Böyle bir durumda soluğu, sizi krallar gibi karşılayıp en üst düzeyde misafir eden mağaza çalışanının yanında alıyorsunuz.

- Yahu arkadaş, telefonu aldık, ama şimdi çok önemli bir sorunum var.

Nedir efendim!

- Telefonuma muhakkak kullanmam gereken bazı uygulamaları yüklemem lazım, ama yapamıyorum. Yüklüyorum, ancak kullanamıyorum. Çünkü satın aldığım cihazın yazılım sistemi buna izin vermiyor. Bu haliyle telefonu kullanmam mümkün olamayacağı için de, iade etmek istiyorum!

Geldik işin en kritik noktasına. Bir tüketici olarak en doğal hakkım, beğenmediğim ya da kullanışlı bulmadığı bir ürünü iade edebilmem. Ancak artık orada biraz durmamız gerekiyor. Müjdeyi mağaza çalışanı arkadaşımız kendisi veriyor;

- Beyefendi! Satın aldığınız ürünlerimizde 15 gün iade garantisi var. Ancak ifade kriteri biraz değişti.

Nasıl yani;

- İyi niyetin kötüye kullanılması gerekçesi ile Trendyol, n11, Hepsiburada gibi online alışveriş platformlarının şikayeti doğrultusunda, bundan böyle bu gibi durumlarda “BEĞENMEDİM, İADE EDİYORUM” dönemi sona ermiş durumda. Eğer sağlam bir gerekçeniz yoksa ürününüzü iade alamıyoruz...

Haydi bakalım! Gel de işin içinden çık şimdi.

Yine bizimkisi beğenmemenin yanı sıra hayati önem taşıyan uygulamaların yüklenip, kullanılamaması da oradan yırtıyor gibiyiz. Mecburen iade alınması gereken bir durum var ortada. En azından bizim cephede bu böyle! Peki gerçekten de telefona alışamıyorsanız ya da telefonun bir özelliği size yeterli gelmiyor ve bu da sizde bir beğenmeme duygusunu ortaya çıkarıyorsa. İşte o zaman yandınız. Çünkü artık özellikle elektronik ürünlerde ‘ayıplı ürün’ gibi “SAĞLAM” bir bahaneniz yoksa, geçmiş olsun. Ürün elinizde kaldı demektir.

İster online platformlardan alışveriş yapın isterseniz de fiziki ortamlarda. İkisi için de durum aynı. İade koşulları güncellenmiş durumda.

Benim bu noktada naçizane Oppo, Renova, Reeder, Lenovo, Poco ve Vivo gibi cep telefonu markalarına onlar için minik, ama biz tüketiciler için büyük bir önerim var.

Bir cep telefonu geliştiriyorsanız, ürettiğiniz telefonlar işitme cihazı gibi hayati önem taşıyan cihazların telefon ile kullanımına izin vermeli. Bunu atlaman hangi akla ve mantığa yaraşır. O kadar reklam verip, milyonlarca lira para harcıyorsunuz, ama aklınıza hayati önem taşıyan cihazların cep telefonunuz ile entegre olması gerektiği gelmiyor. İlginç!

Hayır, dünyada 8 milyar insan var. Milyonlarca insanın işitme problemi olabileceği ve bu kesimin de sizler için önemli bir tüketici kitlesi olduğunu hiç mi düşünmüyorsunuz? Akıl alır gibi değil!

Buradan bir kez daha kalitenin yanı sıra ihtiyaç odaklı yazılım geliştirip her daim güncel tutan Iphone (Apple) ve Samsung ekibine teşekkür ediyorum. Diğerlerini bu lige alabilmemiz uzun zaman alacak gibi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN