Rusya'nın 12 gündür kuşattığı Mariupol kentinde mahsur kalan Türklerle ilgili açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Sayın Lavrov'dan Mariupol'deki vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedik'' dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 18 gündür devam ediyor. Ukrayna'dan 24 Şubat'tan bu yana 14 bin 480 Türk tahliye edilirken çok sayıda vatandaş hâlâ ateş hattında. Dün, Rus bombardımanının en yoğun yaşandığı Mariupol kentinde mahsur kalan 34’ü çocuk 86 Türkün Muhteşem Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camii’ne sığındığı bildirilmişti. Ukraynalı yetkililer ve AFP caminin de bombalandığını ileri sürmüştü.
Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanışında basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, ''Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Dün Sayın Lavrov ile gerçekleştirdiğim telefon görüşmesinde hem günkü toplantı için teşekkür ettim hem de Mariupol'deki vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedik.'' dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
''Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını ilk kez bir araya getirdik, bütün dünyanın gözü kulağı Antalya'daydı. Biz her zaman diplomasiyi öncelendiren bir tutum sergiledik. Son üç günde birçok konuda samimi görüş alışverişinde bulunduk. ADF artık uluslararası düzeyde tanınan bir forum haline geldi. 17 ülke başkanı, 80 bakan ADF'ye katıldı.
75 ülkeden katılımcı bir araya geldi. AFD'ye artan bu ilgi, Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da çalışmaları sayesinde oldu. Forum sayesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 lider ile, ben 67 bakan ile görüştüm.
Dünyadaki adaletsizlikleri kaldırmak için diplomasiyi nasıl kullanırız?" sorusuna odaklandık. Her coğrafyadan değerli katılımcıların fikirlerini dinledik. Bu sene ADF'yi 27 ülkeden 600 medya mensubu izledi.
ADF, formatıyla, davetiyle ve içeriğiyle uluslararası konulara önem veren bir platform olarak yerini aldı. 2 yılda önemli bir mesafe kat ettik. ADF, ortaya konulan görüşler ve gerçekleştirilen temasların diplomasi ve diyaloga katkıda bulunduğu görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz.
Savaş başladığından beri vatandaşlarımıza uyarı yönünde mesaj atmıştık. Savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik.
Çatışma bölgesinde kalan vatandaşlarımız da var özellikle Mariupol'de. Lavrov ile görüşmemizde insani koridor konusunu da görüştük. İnsani ateşkes ve koridorun açılması gerekiyor, bu konuyu iki tarafla da konuşuyoruz. Ukrayna ve Rusya ne yazık ki koridorların nereden açılacağı konusunda anlaşmış değil.
Şehrin altyapısı gitmiş durumda, oradaki vatandaşlarla telefonla ulaşamıyoruz. Oradaki camide vatandaşlarımız var. Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Dün Sayın Lavrov ile o günkü toplantı için teşekkür ettikten sonra Mariupol'deki vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedik.
Dünden beri otobüslerimiz orada bekliyor, fakat çatışmalar devam ettiği için giremiyor. Telefonlar kullanılmadığı için bekliyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasını tahliye etmiş olacağız.
AZERBAYCAN- ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ HAKKINDA
Azerbaycan Ermenistan'a kapsamlı bir barış anlaşması teklif etti, Ermenistan'ın buna yanıt vermesi gerekiyor. Aliyev'in 3+3 toplantı teklifinde bulununca ilk desteği Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Yarın ilişkiler normalleşirse neden Ermenistan'ı da buna dahil etmeyelim.
Ama bunun için Ermenistan'ın barış anlaşmasına yönelmesi gerekiyor. Azerbaycan ve Ermenistan'ın oturup müzakere etmesi gerekiyor. Biz her türlü müzakereyi destekliyoruz aynı şekilde Azerbaycan'da Ermenistan ile olan görüşmelerimizi destekliyor.
''Taliban yönetimi uluslararası bir tanım çağrısı yaptı. Türkiye-Katar Kabil Havalimanı'nın işletilmesinde anlaştı. Süreç neden yavaş işliyor?'' sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
ADF'nin kapsayıcı olmasını istiyoruz, herkesi davet ettik. Afganistan paneli de vardı, bugünkü geçici yönetimini davet etmemiz de son derece doğaldır. Bizim daha önce temaslarımız, görüşmelerimiz oldu. Uluslararası tanınma için hangi adımların atılması gerektiğini söyledik.
Tanınma olmadan Afganistan'daki birçok sorun çözülmez. Ülkenin özellikle, güvenlik, istikrar ve ekonomi için atılması gereken adımları var. Afganistan'ın bazı olumlu adımları atması gerekiyor. Tanınma konusunda aceleci davranmıyoruz, tüm dünya gibi atılması gereken adımları bekliyoruz.
Kabil Havalimanı'nın işletilmesinde Katar ile Türkiye arasında hiçbir sorun yok, şu an Taliban ile müzakereler yürütülüyor. Üçlü görüşmelerde ettiğimiz teklifler var, sahadaki şartların ve taleplerin yerine getirilmesi gerekiyor. Şu an bunu gördüğümüzü söyleyemeyiz. Henüz Türkiye ve Afganistan arasında tam bir mutabakat sağlanmadı.