Bu bölümü okuyan ne işsiz kalıyor ne de parasız! İşte en çok kazandıran meslekler…

Bu bölümü okuyan ne işsiz kalıyor ne de parasız! İşte en çok kazandıran meslekler…

2024 yılı YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerde en iyi bölümleri araştırmaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023' bültenini yayımladı.

Günümüzde herkes kısa yoldan iş sahibi olmanın hayalini kuruyor. Hem kolay bir şekilde iş bulayım hem de yüksek maaşım olsun diyenlerin üniversite tercihleri belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklama ile birlikte en çok kazandıran bölümler açıklandı.

EN ÇOK HANGİ BÖLÜMLER KAZANDIRIYOR?

Üniversitede Lisans mezunlarının kazançlarına baktığımızda aylık ortalama en çok kazandıran bölümler sırasıyla pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, Kontrol ve otomasyon mühendisliği ile birlikte gemi makineleri işletme mühendisliği oldu.

Pilotaj Eğitimi Veren Üniversitelerin Kontenjan ve Ücretleri - Boarding Info

Ön lisans mezunlarında ise aylık ortalama Kazancı baz alındığında en çok perakende satış ve mağaza yönetimi polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim ve iletim ve dağıtım olarak sıralandı

ÇALIŞMA ORANI EN YÜKSEK BÖLÜMLER

Ücretli çalışan (SGK 4/A) Lisans mezunlarının öğrenim gördükleri eğitim ve öğretim alanları ile uyumlu bir meslek grubu olarak baktığımızda çalışma oranı en yüksek bölümler %79,3 ile sağlık ve refah, %79,3 ile iş, yönetim ve hukuk, %63,9 ile mühendislik, imalat ve İnşaat, %62,7 ile eğitim, %59,4 ile bilişim ve iletişim teknolojileri olduğu.

En düşük uyum ise %19,9 ile sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanları oldu.

Türkiye'de Mühendislik Tarihi | Techno Mühendislik

Ön Lisans mezunlarının öğrenim gördüğü eğitim ve öğretim alanları kapsamında uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranı en yüksek 5 bölüm belli oldu. Bu kapsamda %65,6 ile iş, yönetim ve hukuk, %59,5 ile mühendislik, İmalat ve İnşaat, %57,8 ile hizmetler, %45,4 ile sağlık ve refah, yüzde 44,3 ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik oldu.

Uyumun en düşük olduğu bölümler ise %8,1 ile sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanları oldu.

EN YÜKSEK İSTİHDAM SAĞLAYAN BÖLÜMLER

Lisans seviyesine baktığımızda en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler %96,2 ile özel eğitim ve öğretmenlik, % 95,3 ile tıp, %93,9 ile dil ve konuşma terapisi, %93,2 ile elektrik öğretmenliği, %92,4 ile ebelik oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN