Bir anda suları kapladılar! Karadeniz'de 20 yıldır ilk kez oluyor: Ağ atan balıkçılar şaşkına döndü

Bir anda suları kapladılar! Karadeniz'de 20 yıldır ilk kez oluyor: Ağ atan balıkçılar şaşkına döndü

Karadeniz'de 20 yıldır ilk kez meydana geldi, bir anda suları kapladılar! Ağ atan balıkçıları şaşkına çevirdi...

Karadeniz’de bu yıl palamut avında uzun zamandır görülmeyen bir bereket yaşanırken, hamsi avı için aynı durum söz konusu değil. Karadeniz'in tecrübeli balıkçıları, "Denizde palamudun bol olduğu yıl hamsi olmaz" anlayışıyla, hamsinin av sezonunun başlaması için deniz suyunun soğumasını bekliyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, hamsinin azlığıyla ilgili olarak, palamut bolluğunun hamsiyi azalttığı yönünde söylentilerin olduğunu ve deniz suyunun soğumasıyla hamsinin ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi.

SON 20 YILIN EN İLGİNÇ SEZONU

balik-2.webp

Mutlu, “Son yirmi yıla bakıldığında balıkçıların 5 gün üst üste denize çıkamadığı günleri yaşıyoruz. Hamsi konusunda deniz suyunun bir an önce soğuması yönünde düşüncelerimiz var. Şu anda genel olarak palamut hava açımından sonra Hopa, Tirebolu, Zonguldak taraflarında iyi olduğunu öğrendik. Tahminimiz palamut biraz daha sürecek gibi gözüküyor. Genelde halk arasında palamut hamsiyi yiyor diye bir söylenti var. Bunun bilimsel açıklamasını yetkililer yapar ama sonuçta plajik balıktır. Bu da denizde kaldığına göre demek ki bir şeyler yiyip besleniyor. İnşallah bu hamsi olmaz temennimiz o. Şu anda hamsinin de görülmeyişi bir yerde yavaş yavaş kaygılarımızı da ortaya koymaya başladı. İnşallah birkaç gün sonra hamsi de uç vereceğini umut ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

balik-1.webp

Mutlu, balıkçılardan alınan bilgilere göre hamsinin bazı bölgelerde görülmeye başladığını belirterek, “Sularda biraz soğuma var. Reis arkadaşlardan bilgi alıyoruz bazıları belli bölgelerde hamsinin kütlesel şekilde olduğunu söylüyorlar. Sonuçta palamut bir balığı yiyip beslenecek inşallah hamsi değildir. Hamsi de olacağını umut ediyorum. Çünkü hava soğudukça biraz daha geç, ne kadar geç olursa bizim için biraz daha iyi olur. Çünkü havalar biraz daha soğur. Umudumuz havaların bir an önce soğuyup hamsinin çıkması. Sonuçta palamudun da devam etmesi de bizim için ayrı bir fayda. Son iki yıldır yani geçen yılla bu yıl bakıyoruz palamut gelirdi göç ederdi bir dönüş yapardı. Şimdi sadece belli bölgelerde av veriyor. Geçen sene Ereğli, Zonguldak o bölgede av verdi. Bugün ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz'de av veriyor. Yani balık da bizi şaşırtıyor” dedi.

HAMSİNİN GÖÇ DÖNEMİ KISALIYOR

balik-3.webp​​​​​​​

Bu sezon palamut bolluğunun hamsinin boşluğunu doldurduğunu söyleyen Mutlu, "Kaygımız hamsinin son yıllarda 1-1,5 ay gibi bir zamanda göçünü tamamlıyordu. İnşallah bu 2-3 ay sürer güzel bir av sezonu geçirmiş oluruz. İstavrit palamutla başlardık, şu anda palamut o boşluğu doldurmuş durumda. İnşallah havanın soğumasıyla hamsinin ortaya çıkışı bizi memnun edecek, balıkçımız memnun olacak, vatandaşımız memnun olacak” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN