Bedensel engelli iki uygur kadın ve çocukları gözaltında! Yine sınır dışı tehditi

Bedensel engelli iki uygur kadın ve çocukları gözaltında! Yine sınır dışı tehditi

İstanbul Sefaköy’de yaşayan Rızıvangül Abdülaziz ve Münevver Abdülaziz adında iki uygurlu kadın 18 Eylül günü sabaha doğru saat 04.00’da Terörle mücadele polisleri tarafından evleri basılarak gözaltına alındı. KARAR’a konuşan Araştırmacı Gazeteci Yücel Tanay, “Üç gündür Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan iki kadın ve çocukları da ciddi derecede bedensel engele sahip" dedi.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

İstanbul Sefaköy Kanarya Mahallesi'nde yaşayan Rızıvangül Abdülaziz ve Münevver Abdülaziz isimli iki bedensel engeli bulunan Uygur kadın ve çocukları, 18 Eylül sabahı saat 04.00'te Terörle Mücadele polisleri tarafından evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınların çocukları da bedensel engelli.

BEDENSEL ENGELLİ UYGUR AİLEYE EV BASKINI

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla durumu kamuoyuna yansıtan Araştırmacı Gazeteci Yücel Tanay “Uygur göçmenlerin olaya şahit olan komşuları, gece saat 04.00 sularında evlerine gelen Terörle Mücadele polisleri tarafından sert muamele ve şiddetle gözaltına alındılar. Emniyet güçleri tarafından hiçbir açıklama yapılmadığını yalnızca Geri gönderme Merkezi’ne götürdüklerini söylediklerini anlattı. 2016 yılınan beri komşuluk yaptıklarını anlatan arkadaşımız ailenin durumu hakkında çok endişeliydi” dedi.

yeni-proje-6.jpg

UYGUR AİLE YARDIMLARLA GEÇİNİYORDU

Henüz Çatalca Geri Gönderme Merkezi’ne alınan aileyle iletişime geçilemediğini belirten Tanay, “ailenin avukatı yok, avukatı olmayan göçmenler Geri Gönderme Merkezlerine girişleri yapıldıktan kısa bir süre sonra aksi bir itiraz olmadıkça sınır dışı ediyorlar” dedi.

Gazeteci Yücel Tanay, ailenin maddi durumunun çok kötü olduğunu bedensel engelleri nedeniyle geçimlerini Uygurlu müslümanlarla ilgilenen yardım dernekleri tarafından sağlandığına dikkat çekti.

TAHDİT KODU MAĞDUR ETMEYE DEVAM EDİYOR

Çin’in zulmünden kaçarak 2016 yılında Türkiye’ye gelen Uygur ailenin, herhangi bir sebep gösterilmeden Geri Gönderme Merkezi’ne alınması, ülkemizdeki sınır dışı işlemlerinin artan endişe verici bir örneği olarak öne çıkıyor. 2022’de Göç İdaresi Başkanlığı’na ait göçmenlerin pasaport bilgilerinin yurtdışı menşeli bir şirkete sızdırılması sonucunda, birçok göçmen hakkında suç duyuruları yapılmış ve bu bağlamda 'tahdit kodu' uygulaması devreye girdi. Bu durum, pek çok göçmenin geri gönderme merkezlerine alınmasına yol açarak ciddi mağduriyetlere neden oluyor.

photo-2024-09-21-22-55-25.jpg

photo-2024-09-21-22-55-25.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN