Erzurum'da üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Bakan Tunç, hukuk fakültelerinin ve mezun öğrenci sayısının fazla olduğunu belirterek yeni sistemi açıkladı. Bundan böyle avukat olmak için mezun olmak yeterli olmayacak, bunun için öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavına girecek.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi Meclis Simülasyon Programı'nda açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki hukuk eğitim sisteminde önemli değişiklikler yapılacağını açıklayan Tunç, avukat olmak isteyen kişiler için hukuk fakültesi mezuniyetinin tek başına yeterli olmayacağını söyledi.
Bu durumu bazı siyasilerin farklı şekilde anlatmaya çalıştığını ifade eden Tunç, şöyle konuştu:
"Genç kardeşlerime şunu ifade etmek istiyorum, demokrasilerin ön şartı yasama, yürütme ve yargı kuvvetler ayrılığının tam anlamıyla uygulanması... İşte bu sistem, kuvvetler ayrılığını getiren bir sistem. Yasama, yürütme ve yargı birbirinde keskin bir çizgiyle ayrılmış oldu. Vatandaşların doğrudan kendisi belirleyerek, Cumhuriyeti daha güçlendiren, demokrasiye daha uygun yönetim sistemine milletimiz onay verdi. 'Yasama ile yürütme arasında denetim mekanizması yok.' diyenler olabilir, siz onlara inanmayın. Yasama ile yürütme arasındaki denetim mekanizmaları parlamenter sistemdeki mekanizmalardan daha fazladır, neden? Önceki sistemde Cumhurbaşkanlığının hiçbir işlemi yargıya getirilmezken şimdi Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olduğu için bütün işlemleri, bütün kararları yargı denetimine tabi. Önceki sistemde yargı denetimine tabi değildi. Hangisi daha demokratik, hangisi hukuk devleti ilkesine daha uygun? Yasama daha güçlü, neden daha güçlü, çünkü artık kanun teklif etme yetkisi sadece Meclis'e ait."
'ANAYASA' ÇIKIŞI
Tunç, yeni sistemde kanun yapma yetkisinin milletvekillerine ait olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu sistemin eskisinden farkı nedir, güvenoyu. Çünkü millet kurulacak hükümeti doğrudan doğruya sandıkta belirliyor. Seçim akşamı kimin hükümet başkanı, Cumhurbaşkanı olacağı belli. Dolayısıyla hükümetin millet tarafından belirlendiği bir düzende tekrar Meclis'e gelip bir de 'milletin güvendiği bu hükümete siz de güven oyu veriyor musunuz' demek, bir kere mantığa uygun değil. O nedenle güvenoyu yok, gensoru yok. Gensoru neden yok, o da yasamanın, yürütmenin birbirinden ayrıldığı bir sistem. Önceki sistem, yasama ile yürütme bitişikti. Bakanlar, milletvekilleri içinden çıkardı. Yani kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam anlamıyla uygulandığı bir sisteme geçtik."
Hükümetin güçlü ve yargının bağımsız olduğu bir sistemle yeni bir anayasa hedeflerinin olduğunu anlatan Tunç, "Türkiye Yüzyılı'na başladığımız, Cumhuriyetimizin yüzyılını geride bıraktığımız ve ikinci yüzyıla başladığımız bu anlamlı dönemde, inşallah darbe anayasasından da kurtularak, demokratik, sivil, katılımcı, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan yeni bir anayasa ile yolumuza devam edersek, bu Türkiye'ye, gençlerimize çok yakışacak. İnşallah bunu başarırız. Bu, Meclis'te uzlaşmaya bağlı. Biz Bakanlık olarak özellikle taslak çalışmalar noktasında önceki tecrübelerden de yararlanarak TBMM üyelerine gereken katkıyı vermeye çalışacağız." diye konuştu.
'FAKÜLTE VE MEZUN SAYISI FAZLA'
Bakan Tunç, fakültelerin sayılarının ve buna bağlı mezun sayısının fazla olduğunu, bu nedenle hukuk eğitimini daha da güçlendireceklerini vurguladı.
Özellikle savunmada görev alan avukatların sayısının fazla olması nedeniyle savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri gelecek süreçte gidermeleri gerektiğini söyleyen Tunç, şöyle devam etti:
"Kontenjanlarla ilgili sınırlama yapılmıştı, şu anda 125 bin. 100 bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olanlar, artık avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakim, savcı sınavına giremeyecek. Öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacaklar. Hakim ile savcı adaylıklarını da kaldırdık ve artık hakim, savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Adaylık iki yıl sürüyordu, yardımcılık üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde tecrübeli profesörlerden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerinden, istinaftan, ilk dereceden, hakimlerimizden önemli ve güçlü eğitim alacaklar. Eğitimlerde muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler, sonra iki yıl tecrübeli hakim ve savcıların yanında savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Çalıştıkları sürede yargısal imza atamayacaklar ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasında, tüm bunlarda tecrübeli hakim ve savcıların yanında usta-çırak ilişkisiyle çalışacaklar. Hakim ve savcılarımız onlara puan verecek. O puanlarla akademideki puanların hepsi toplanacak sonrasında mesleğe kabul için hakim savcı kurulunun önüne gelecek, mesleğe kabul bu şekilde olacak. Dolayısıyla artık hakim ve savcılarımız çok daha donanımlı, daha güçlü şekilde kürsüye çıkmış olacak."
Doktor olmak için de tıp okumak yeterli olmasın…
Yanıtla (0) (0)Devlet ve hukuk adamına yaraşır şekilde değil, siyasetçiye yakışır gibi konuşmuş.
Yanıtla (0) (0)Adalet bakanları da sınava girecek mi ?
Yanıtla (0) (0)'bir ülke nasıl bitirilir'in tam da karşılığı...
Yanıtla (0) (0)Sınav yetmez birde mülakat etmem lazım. Gel de kafayı üşütme. Zaten sınavı kazanan da kaybedende belli. Geçmişte suçu var mı yok mu hepsi sicilinden gözüküyor. Daha neyi ölçeceksin, neyin peşindesin. Yazıklar olsun.
Yanıtla (0) (0)Çocuklarımıza türlü türlü engeller yaratarak hayatı zehir etmeyin. Ekonomi ve işsizlikten bunalan insanları birde böyle gererseniz yaşadığına pişman yaparsınız. Yazıklar olsun.
Yanıtla (0) (0)mesela, referans gerekecek değil mi!
Yanıtla (0) (0)İki ceza hukukçusu olan güzelim ülkemde hemen hemen her ilde hukuk fakültesi var.savci hâkimlik baraj sınavı 70 iken bu baraj 50. Ye düşürüldü.bu elinin icindede siyasi Parti'nin içinde çalışan avukatlardan alındı.sonuc Allahım esirgesin dediya bilgemiz adliyeler imiz altın çağını yaşıyor.
Yanıtla (2) (1)Ülke ne işe yaradığı belli olmayan , alımlarda adı bile geçmeyen bölümlerle doldu. Örneğin Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği. Sağlık Bakanlığının alımlarında adı dahi geçmiyor. Belki de haberleri bile yok.
Yanıtla (2) (1)Bakan Tunç acaba zamanında bahsettiği sınavlardan geçmiş mi? Zaten aşırı gergin olan toplumu daha fazla germeye gerek yok.
Yanıtla (3) (1)Ne ekonomi kaldı ne de eğitim. İli bırak ilçelere kadar yüksek okul açan hükümet şimdi bu kadar mezunun önünü kesmek için türlü engeller koymaya başladı. Yazık değil mi büyük umutlarla okuyan gençlere.
Yanıtla (3) (1)Aynı şeyi öğretmenlere de yaptılar. İhtiyaç fazlası fakülteyi yetersiz olanı kapat sayın yönetim.
Yanıtla (3) (1)bir tek hukuk fakülteleri değil kısa yoldan devlet memuru olmak isteyenlerde buna dahil ihtiyaç olduğu kadar mezuniyet versinler hiç değilse eğitimde de kalite olur önüne gelende universite mezunu olmasın gençlerimize yazık olmasın
Yanıtla (2) (1)Bütün kadroları beleşten doldurdunuz.... şimdi keyfini çatıyorsunuz....nasıl olsa millet uyuyor...kafanıza göre takılın.
Yanıtla (4) (1)Tabi ortalığı gereğinden fazla Hukuk Fakültesi ile doldurursan sonuç bu olur.Yeni adetler ararsın.Neymiş efendim fakülte bitecek bir imtihan daha var ona bı de mülakat ekle oh . Oldu şimdi.Kendi yandaşlarını doldur babam doldur.
Yanıtla (8) (1)Kalitesiz bir yüksekögretimimiz oldugunu itiraf etmis kendileri. O zaman kimse üniversite okumasin bence, yeterlik sinavini geçebilen doktor, mühendis, avukat, siyasetçi vs olsun. Evet siyasiler de yeterlik sinavina girsin. Aklimizla alay ediliyor maalesef.
Yanıtla (9) (1)Hukukun üstünlüğü sıralamasında 117. olmuşsun, adalete güven dibe vurmuş.... siz ise sadece laf...
Yanıtla (4) (1)Adalet bakanlıgının adının da değişmesi lazım.Mülakaat bakanlığıı..
Yanıtla (8) (1)Her yere üniversite, ihtiyaç olmayan bölümleri kapatma, böyle engeller çıkar. Bu ülkede doktora tezleri dahi intihal olup rektör, yök ve ösym başkanları olduktan sonra konuşmaya gerek yok. Sistem bozuk olunca doktorundan hizmetlisine mühendisinden inşaat işçisine kalite bulamazsınız.
Yanıtla (9) (1)6 bin hakim savcı vardı fetö kalkışmasında. Yarısını attınız. Onun yerine akpde aktif rol almış kıytırık avukatları alıp kadroyu 12 bine çıkardınız. Kadrolaşma derdiniz kalmayınca hukuk fakültelerine böyle engeller koyuyorsunuz. Anaokulundan başlayarak ne kamu ne de özel sektör okullarında düzgün eğitim yok. Siz süreyi 4+3 yıl değil otuz yıl da yapsanız nafile. Kalite yok. Çocuk okulda bir yıl boyunca kalem oynatmamış takdir alıyor. Neden bahsediyor sunuz? Kolejlerde sadece sınava girip okula uğ
Yanıtla (10) (1)Gelecek kuşakların dahi hayatını karartma vicdansızlığından öte bir şey!
Yanıtla (8) (1)Sen avukatları bırak. Önce hakim ve savcılara bir eğitim ver.
Yanıtla (9) (1)Avukat sayısı çoksa çözüm hukuk fakültesini bitir eee gel üç yıl kurs gör sonra avukat ol demek gençliğini heder et, yıllar geçsin sonra vazife al bu lütuf mu şimdi? Çözüm o zaman fakülte sayısını, kontenjanı azalt! 7-8 yıl dile kolay koca ömür. Hukuka rağbet azalır. Bu uygulama doğru olmasa gerek.
Yanıtla (10) (1)