Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis'teki Müsilaj Komisyonu'nda milletvekilerinin sorularını yanıtlarken çiftçilerin sorunlarının dile getirilmesine yönelik olarak tuhaf bir açıklama yaptı. Bakan, "Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir" şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Balık çiftliklerinin doğaya zarar verip vermediği yolundaki bir soruya Pakdemirli, "Balık çiftliklerinin elbette bir atığı var ama bu organik atık. Doğaya olan zararı inanın insanın zararından çok daha az, turizm tesislerinden çok daha azdır." dedi.
Pakdemirli, bir soru üzerine Ergene Nehri'ndeki kirlilikle mücadele konusunda planlama çalışmasına başladıklarını ifade etti.
Tarımda peptisitin kullanımına ilişkin soruya Pakdemirli, "Rusya ile ilgili bugün arkadaşlarımın toplantısı vardı. Narenciye ile ilgili sorun olup olmadığını sorduk, bir resmi cevap vermediler ama geri dönen bir ürün yok. 2009'dan beri de 213 tane maddeyi yasakladık. Hala da yasaklayarak gidiyoruz." diye konuştu.
Çiftçilere, "Siz ekip biçmeye devam edin hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde hem daha öncesinde sizin emeğinizi yere düşürmedik, düşürmeyeceğiz." dediklerini aktaran Pakdemirli, "Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir. Gübre desteklerini artırdık, yeterli mi? Değil. Elimde olsa çok daha fazlasını veririm. Çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi." değerlendirmesini yaptı.
Pakdemirli, dünyadaki fiyat artışlarına dikkati çekerek, üretici dostu politikalarla hareket ettiklerini kaydetti.
'ELİMİZDE OLMAYAN ŞEYLER VAR'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki sözlerine karşılık veren Pakdemirli, şunları söyledi:
"O güne verdiğimiz fiyat dünya piyasalarının üzerinde bir fiyattı. Kasım ayında benim haziran ayında açıkladığım fiyatı karşılaştırmanız gerekir. Dünya bir pandemi sarmalının içerisinde, burada önemli olan regülasyonu doğru yapmak. Toprak Mahsulleri Ofisimiz de doğru bir regülasyon politikası ile çiftçisini hiç üzmedi, bundan sonra da üzmeyecek merak etmeyin. Maliyetlerin arttığının çok farkındayız, bununla yatıyoruz, bununla kalkıyoruz. Elimizde olan şeyler var, elimizde olmayan şeyler var. Dünyadaki bu emtia fiyatlarının artışı... Çeşitli destekleri açıkladık, açıklıyoruz ve açıklamaya da devam edeceğiz."
Bakan Pakdemirli, gübrenin karaborsada olduğu iddiası üzerine, "Bunların denetimlerine de devam ediyoruz. Ticaret Bakanlığı olsun biz olalım denetimlere devam ediyoruz. Gelen şikayetlerin hepsini de değerlendiriyoruz..." dedi.
Çiftçilerin finansmanla ilgili sorunlarını hem Tarım Kredi Kooperatifleri hem de Ziraat Bankası ile konuştuklarını vurgulayan Pakdemirli, "Bu alanda biraz daha böyle bir dönemde çiftçimizi nefeslendirmelerini, ihtiyaçlarında işletme kredileri kullandırmaları konusunda da bankalarla da konuşuyoruz." İfadelerini kullandı.
Çok doğru söylemiş. Çiftçi zarar etmiyor. Aksine çiftçi çok iyi durumda. Nesi tuhaf bu açıklamanın anlamadım. Dünyanın bu zor günlerinde milleti kışkırtmak kimseye bir şey kazandırmaz.
Yanıtla (1) (24)Bu yazdığını bir köy kahvesinde söylesen yediğin dayaktan feleğin şaşar. Çiftçi kızgınlığından burnundan soluyor.
Yanıtla (5) (0)demin ne dedim bunlara inana odun çok....
Yanıtla (5) (0)Nereden yazıyorsun bilmiyorum ama senin olduğun yerden öyle görünüyor olabilir. Nisan ayında 160 TL ye aldığım 50 Kg lık 18-46 Gübre 600 TL oldu internetten de bakabilirsin. Yine sene başında 6 liraya aldığım mazot şimdi 8.5 TL. İlaç yüzde 200 zamlandı. Ama biz ürettiklerimiz aynı fiyattan bile satamıyoruz. Sayın okur okudu istersen gel birazda bu taraftan bak.
Yanıtla (1) (0)işine gelmezki,namusu kadar para alıyor.ben demedim sedat peker söylüyor valla.
Yanıtla (0) (0)Çiftçiler de niye zarar ettik demiyorlarsa, durmadan bittik, bittik diye ağlıyorlar, bu sözde bakan da bunu çiftçi kalmadı, çiftçilik yapanlar azaldı diye anlıyor, ne yapsın kapasite sorunu var
Yanıtla (2) (0)Bu hangi ülkede bakan acaba.
Yanıtla (2) (1)Zarar etmedi, bitti...
Yanıtla (1) (0)Çiftçi: Geçen yıl girdi fiyatları biraz makuldü, gerçekten zarar yok ama bu yıl gübre -mazot-Tohum Fiatları el yakıyor.2022 hasılat ve fiyatlar her şeyi belirler.
Yanıtla (3) (0)Çiftçi şu an memnun mu değil mi kestirmek zor ancak Sayın Bakan gerçekten çok haklı. Son 2 seçimde emekli çiftçi ve esnaf neredeyse ortalama %70 oy verdi. Geçmişte de daha yüksek oranlarla oy verdi. Şikayetçi olduğunu iddia edenler belki birkaç istisna gôsterir ama seçim sonuçlari geçmişte onları defalarca yanılttı. 5 kez yanlış tahmin eden 6. Da doğru da bilse ehemmiyeti azalıyor.
Yanıtla (0) (0)işin kötüsü zarar ettim desen inamaz ..açım deseniz inamazlar ..pahalılık desen inanmazlar..adamlar ölüye inanmıyorlar..covid insanları telef!!etti gene inanmazlar..demekki bunlara inana cok var başka diyecek yok...
Yanıtla (2) (0)Nankör canım bu çiftçiler sayın bakanım, bilemediler sizin kıymetinizi. Adana da karpuz para etmediği için dozerle toplayanlar da kripto fetöcü zaten.
Yanıtla (3) (0)Allah akıl fikir versin
Yanıtla (2) (0)dünyadan bi haber bakan. çiftçilerin arasına girde tepkiyi bi gör bakalım.
Yanıtla (5) (0)Tanıdığım çiftçilere soruyorum halleri gayet iyi ! Bizzat akrabalarım var. Hiç biri de şekva etmiyor.
Yanıtla (1) (2)Bir liraya mal ettiği soğanı 30 kuruşa satar çiftçi zarar etmez iflas eder bir dahada beli doğrulmaz
Yanıtla (14) (0)Heç yani kâr ettiklerinden zil takıp oynuyorlar o kadar ki avrupalı çifçiler bize gıpta ediyorlar..?
Yanıtla (10) (0)Allahım biz çok mu kötüyüz, bu belaları başımıza sardın.
Yanıtla (9) (0)Adama sorarlar senden nerde yaşıyon diye
Yanıtla (17) (0)Doğru herkes halinden memnun değil mi.
Yanıtla (5) (0)