Aynı havuzda ikinci çocuk ölümü: Ruhsatsız olduğu ortaya çıktı

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde 4 yaşındaki Halil Umut Kocakaya, havuzda boğularak hayatını kaybetti. Ruhsatsız olduğu tespit edilen havuzda daha önce de benzer bir ölüm yaşandığı ortaya çıktı. Ailenin avukatı, ihmaller zincirine dikkat çekerek, sorumluların olası kastla cezalandırılmasını talep etti.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde meydana gelen olayda, Nurgül Kocakaya (39), 16 Ağustos'ta çocukları Halil Umut Kocakaya (5) ve Onur Kocakaya'yı (4) Karaağaçlı Mahallesi'ndeki bir havuza götürdü. Anne, saat 14.00 sıralarında hesap ödemeye gittiği sırada, oğlu Halil Umut yetişkin havuzundaki köprünün altında gözden kayboldu.

9947589.jpg

ÇOCUĞUN HAREKETSİZ BEDENİ 3 DAKİKA HAVUZDA KALDI

Havuza dönen ve oğlu Onur'u gören anne, diğer oğlu Halil'i aramaya başladı. Anne oğlunu her yerde ararken küçük Halil köprünün altında 2 dakika boyunda yaşam mücadelesi verdi. Bir müddet sonra çocuğun hareketsiz bedeni su yüzeyine çıktı.

9947588.jpg

Küçük Halil'in su üzerindeki hareketsiz bedeni akıntı ile çocuk havuzuna sürüklendi. Olan bitenden habersiz olan Onur, ağabeyi ile oynamaya çalıştı. Yaklaşık 3 dakika boyunca su yüzeyinde hareketsiz duran Halil'i ne havuzda yüzenler ne de görevliler fark etti.

9947587.jpg

HASTANEYE KALDIRILAN KÜÇÜK HALİL KURTARILAMADI

Havuzdaki bir vatandaşın seslenmesi üzerine cankurtaran çocuğu sudan çıkardı. Havuzda yapılan ilk müdahalenin ardından Manisa Şehir Hastanesi'ne kaldırılan Halil kurtarılamadı.

9947586.jpg

SORUMLU MÜDÜR TUTUKLANDI, İŞLETME SAHİBİ ARANIYOR

Yaşananların ardından gözaltına alınan işletmeden sorumlu müdür Selçuk Kuş ile işletme sahibi S.Ö. adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Savcılığın itirazından sonra 23 Ağustos'ta tekrar gözaltına alınan işletme müdürü Selçuk Kuş tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hakkında gözaltı kararı bulunan S.Ö.'yü yakalama çalışmaları sürerken ruhsatsız olduğu tespit edilen havuz mühürlendi.

BU İLK OLAY DEĞİL

Diğer yandan; 7 Temmuz 2021'de bir çocuğun daha aynı havuzda boğularak hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yusuf Asaf Tiktaş'ın (8) hayatını kaybetmesine ilişkin adli sürecin istinaf mahkemesinde sürdüğü bildirildi.

Kocaya ailesinin avukatı Haşim Çelik, "Manisa'nın Şehzadeler ilçesi Karaağaçlı Mahallesi'nde, 16 Ağustos'ta meydana gelen trajik bir ölüm var. Nurgül Hanım'ın oğlu Halil, bu işletmenin havuzunda yüzerken öldü. Yaptığımız araştırmada baştan sona ihmaller zinciriyle, bu ölümün meydana geldiğini tespit ettik" dedi.

9947592.jpg

'İŞLETMENİN RUHSATI YOK'

Olayın ihmaller zinciri sonucunda yaşandığını belirten avukat Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Olayın meydana geldiği ticari amaçlı açık yüzme havuz işletmesinin ruhsatının olmadığı görülmüştür. İş yerinde görevli olduğu beyan edilen cankurtarana ait, cankurtaran eğitim sertifikasının olmadığı, sigortasız çalıştığı belirlenmiştir. İş yerinde ilk yardımcı sertifikasına sahip çalışanların olmadığı tespit edilmiştir. Yetişkin havuzunda, çocukların olası düşmelerine veya bilinçli yahut bilinçsiz girmelerine yönelik herhangi bir ilave fiziki önlem olmadığı belirlenmiştir. Sorumlu müdür olduğunu beyan eden kişinin, kimya veya sağlık eğitimi almış olduğu ve en az lise mezunu olduğu kanıtlanamamıştır. Yetişkin yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemelerin olmadığı ve havuz yakınlarında ilk yardım malzemelerinin olmadığı da ayrıca tespit edilmiştir. İşveren, ilk yardımcı personel bulundurma zorunluluğunu ihmal etmiş, dolayısıyla boğulan çocuk, vaka esnasında doğru ilk yardım uygulaması mahrum bırakılmıştır. Çocuğa boğulmadan 7 dakika sonra ancak müdahale yapılmıştır. Şüphelilerin bilmemelerine karşın ilk yardım yapmaya çalıştıkları dolayısıyla çocuğun vefat etmesinde ağır kusurlu oldukları, ölüme sebebiyet verdikleri aşikardır. Şüpheliler tarafından anılan eksiklere karşın, çocuğa kalp masajı yapılmaya çalışıldığı esnada, işletme çalışanları tarafından anneyi suçlayıcı şekilde beyanlarda bulunulmuş olup, müteveffanın ailesine bu aşamada psikolojik baskı yapılmaya çalışılmıştır."

9947593.jpg

'KAPATSALARDI, ÖLÜM YAŞANMAYACAKTI'

Belediyenin de ağır hizmet kusuru olduğunu, görevlerini eksiksiz yapmaları halinde böyle bir olayın yaşanmayacağını ifade eden Çelik, "7 Temmuz 2021 tarihinde 8 yaşındaki Yusuf Asaf Tiktaş da yine şüphelilerin işlettiği havuzda suda boğulup, hayatını kaybetmiştir. Tarafımızca yapılan araştırmada 2021 yılında işletmenin daha önce de benzer bir kaza ile yine küçük bir çocuğun ölümüne neden olduğu, o dönemde de işletmenin ruhsatsız olarak çalıştırıldığı tespit edilmiştir. 2021 yılından bugüne dek nasıl olur da bu işletmenin ruhsatsız olarak çalıştırılmasının sağlandığı düşünüldüğünde, bir çocuğun daha ölümüne neden olanın başında ağır hizmet kusuru olan belediye yetkililerinin de olduğu görülmektedir. Çünkü idari hizmeti düzgün yapmış olsaydı, işletme kapalı olacaktı. Böylelikle bu kazalar meydana gelmeyecekti. Olaya buradan bakıyoruz. Sonrasında da eğer zaten kanunumuz çerçevesinde yapılması gereken ruhsatlı bir yer olmuş olsaydı, burası ruhsata tabii olduğundan yapılması gereken her şey nizami olmuş olacak ve bu ölüm hadisesi meydana gelmeyecekti. Sanıkların taksirle ölüme sebebiyet verme değil, kanunda tanımlanmış bu tarz işletmeleri değerlendirilen olası kastla cezalandırılması istiyoruz. Böylelikle alacakları, cezaların bir sonraki mağdurların mağduriyetini sona erdirmek adına en üst sınırdan cezalandırılmasını gibi bir talebimiz olacak" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN