Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda avukatlara yeşil pasaport imkânının tanınacağı açıklandı. Birçok yeniliğin getirildiği Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda avukatlara da yeşil pasaport imkânının getirileceği duyuruldu. Peki avukatlara yeşil pasaport şartları neler? Yeşil pasaport ne işe yarıyor? Yeşil pasaport kimlere veriliyor? Hangi avukatlar yeşil pasaport olacak? İşte avukatlara yeşil pasaport kriterlerine dair aradıklarınız…
Avukatların merakla beklediği yeşil pasaport ile ilgili müjdeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda açıkladı. Buna göre avukatlar da artık bundan sonra yeşil pasaport alabilecek. Erdoğan tarafından açıklanan bu gelişmenin ardından avukatlara yeşil pasaport şartlarının neler olduğu sorgulanırken, yeşil pasaport ne işe yarar, hangi avukatlara yeşil pasaport verilecek, yeşil pasaport nasıl alınır, yeşil pasaport şartları neler, yeşil pasaport nerede kullanılır? gibi soruların yanıtı da şimdiden aranmaya başlandı. İşte avukatlara yeşil pasaport kriterlerinin detayları…
Avukatlara yeşil pasaport şartları neler?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongresi’nde Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda avukatlara yeşil pasaport getirileceğini açıkladı. Bunun ardından merak edilen avukatlara yeşil pasaport şartlarının neler olduğu merak ediliyor. Bununla ilgili herhangi bir kriter açıklanmış değil. Açıklanır açıklanmaz haberimizde yer alacak.
Avukatlara yeşil pasaport nerelerde kullanılacak?
Belli kriterler kapsamında avukatlara yeşil pasaport hakkı vererek, bu pasaportlar sayesinde uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırılması planlanıyor.
Yeşil pasaport nedir?
Hususi yani yeşil pasaport, devlet için çalışan memurlara ve belirli koşullar taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 senelik süre ile verilen pasaport türüdür. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da bilinir. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı vardır. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş imkânı vardır.
Yeşil pasaport kimlere verilir?
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.
Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,
TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,
Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),
Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
Devlet sporcularına,
Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.
2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına,
Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.
Yeşil pasaport için gerekli evraklar neler?
Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir.
Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri
18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname
Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
Nüfus cüzdanının aslı
1 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)
Yeşil pasaport süresi ne kadar?
Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 5 yıla kadar verilebilmektedir.
Yeşil pasaportun avantajları nelerdir?
Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Hususi pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.
Türkiye’de kullanılan pasaport türleri
1. Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
Ülkemizde kullanılan pasaport türleri arasında dolaşım gücü en sınırlı pasaport unvanına sahip olan bordo pasaport ile Avustralya, ABD ve Avrupa ülkeleri gibi birçok ülkeye vize alarak seyahat ediliyor. Bordo pasaport ya da resmi adıyla umuma mahsus pasaport Türkiye’de pasaport başvurusu yapan her Türk vatandaşının alabildiği standart pasaport türü. Bordo pasaport, biyometrik pasaport sistemine geçilmeden önce lacivert renk taşıyordu.
2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport alabilen devlet memurları arasında öğretmen, doktor, yerel yönetimde görev yapan kişiler ve akademisyenler de bulunuyor. Yeşil pasaport ya da resmi adıyla hususi pasaport, 1, 2 ya da 3. derecede unvana sahip devlet memurları, eski bürokratlar ve görevde olan il ve ilçe belediye başkanlarına görev süreleri boyunca veriliyor. Yeşil pasaporta hak kazanan memurlar istifa veya emeklilik gibi durumlarda da yeşil pasaport hakkından faydalanıyor. Kadrolu veya sözleşmeli olarak devlet memuru olan kişilerin kadro derecesinin 3 ve üzeri olması şartı gözetiliyor. Bu kişilerin eşleri ve 25 yaşını aşmamış öğrenci çocukları da yeşil pasaport çıkarabiliyor. Yeşil pasaport sahibi olmak vizesiz seyahat hakkı nedeniyle büyük avantaj sağlıyor. Yeşil pasaport sahipleri Avrupa ülkelerinin birçoğu ile dünyanın farklı bölgelerinde bulunan çok sayıda ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.
3. Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)
Gri pasaport alabilecek meslek grupları arasında sarı basın kartı milli federasyonlara bağlı sporcular, gazeteciler, akademisyenler ya da araştırma görevlileri, yurt dışı fuar ya da kongreye katılacak öğrenci, sporcu ya da kamu görevlileri de bulunuyor. Gri pasaport ya da resmi adıyla hizmet pasaportu, görev derecesi nedeniyle yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile Türkiye’de hükümet ya da kurum ve kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca tahsis edilen pasaport türü. Gri pasaport görev süresi boyunca düzenlendiğinden genellikle kısa süreli oluyor ve görev dışında kullanılamıyor. Gri pasaport sahipleri tıpkı yeşil pasaport sahipleri gibi Avrupa ve dünyanın birçok ülkesine vize engeli olmadan seyahat edebiliyor.
4. Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve üyeleri, cumhurbaşkanı yardımcısı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay gibi kurumlarda görev yapan kişiler, Diyanet İşleri Başkanı, büyükelçi ve konsolosluk görevlileri ve büyükşehir belediye başkanları diplomatik pasaport sahibi olabiliyor. Siyah pasaport veya resmi adıyla diplomatik pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’nde üst düzeyde görev yapan bürokrat ve devlet görevlilerinin kullandığı pasaport türü. Biyometrik pasaport uygulamasının başlamasıyla birlikte diplomatik pasaportlar siyah renkli oldu. Biyometrik pasaport uygulaması başlamadan önce diplomatik pasaportlar kırmızı renkteydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda avukatlara yeşil pasaport imkânının tanınacağı açıklandı. Birçok yeniliğin getirildiği Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda avukatlara da yeşil pasaport imkânının getirileceği duyuruldu. Peki avukatlara yeşil pasaport şartları neler? Yeşil pasaport ne işe yarıyor? Yeşil pasaport kimlere veriliyor? Hangi avukatlar yeşil pasaport olacak? İşte avukatlara yeşil pasaport kriterlerine dair aradıklarınız…