Asistan hekimler: Artık umudumuz kalmadı

Asistan hekimler, 36 saatlik nöbet dönüşü geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Rümeysa Berin Şen’in ardından 36 saat nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Bir asistan hekim, "Hepimiz İngilizce, Almanca çalışıyoruz. Burada kalmanın hiçbirimize faydası kalmadı. Tıp fakültesini çok güzel duygularla bitirmiştim, hiçbir umudum kalmadı. 15 nöbet tutup 7 nöbet parası aldığımız sistemde kayıtlı" dedi.

Asistan hekimlerin çalışma koşulları, Ankara’da asistan hekim Rümeysa Berin Şen’in, 36 saat süren nöbetin ardından uykusuz bir biçimde evine dönerken trafik kazası geçirmesi ve hayatını kaybetmesi üzerine yeniden gündeme geldi. Asistan hekimler çalışma koşullarına tepki gösterdi.

Rümeysa Berin Şen’in çalıştığı Ankara Şehir Hastanesi’nde görev yapan bir asistan hekim, kazanın yaşandığı gün nöbette olduğunu söyledi. Asistan hekim, çalışma koşullarını şöyle aktardı:

'NÖBETTEN SONRA REFLEKSLERİMİZ YAVAŞLIYOR'

“Gerçekten 36 saat çalışıyoruz. Bu bir şaka değil. Bunun cuma günü olup 24 saat olması gerçekleri değiştirmiyor. Gün aşırı devam ettiğimiz zaman evimize gitmiyoruz. Sabah 6’da işe geliyoruz ertesi gün akşam çıkıyoruz ve sonraki gün tekrar geliyoruz.

Ben nöbetten çıktığımda ya da arkadaşlarım, o kadar olan bir şey ki frene basarken reflekslerimiz zayıflıyor. Her gün işten çıkıp taksiyle gidemeyiz, kimse kusura bakmasın. Çalıştığımız nöbet parasının hepsini taksiye verebilecek maddi durumumuz yok. Uçuk ücretler aldığımızı mı düşünüyorlar bilmiyorum ama biz uçuk ücretler almıyoruz.

'MESAİ SAATLERİMİZ SİSTEMDE KAYITLI, ONU DA KENDİMİZ GİRDİK'

Biraz önce mesai saatlerimizi sisteme girdik. Bunu da doktor olarak biz yapıyoruz. Bunun için bir personel tutulmuş değil. Tam 360 saat girdik mesai artı nöbet, resmi kayıtlarda olan bir şey. Ben 1,5 yıllık kadın doğum bölümünü 1,5 yılda bıraktım ve dahiliyeye geçtim. Artık ayaklarımın altı yara olmuştu. 10 gün istisnasız günaşırı nöbet tuttuğum içindi. 36. Saatimde sezaryene de girmiştim. Şu an o arkadaşımın ne hissettiğini o kadar iyi anlayabiliyorum ki. Bunlar insanlık dışı.

'TIP FAKÜLTESİNİ ÇOK GÜZEL DUYGULARLA BİTİRMİŞTİM, ARTIK UMUDUM KALMADI'

Hastane dolup taşıyor, boş yerimiz yok. Koskoca hastane bile yetmiyor. Bu yanlışı birilerinin ya da bizlerin çözmesi gerekiyor artık. Siyasi mi bilmiyorum siyaset umrumda değil açıkçası. Birilerinin ölmesi de çözüm olmuyor. Hepimiz İngilizce, Almanca çalışıyoruz. Burada kalmanın hiçbirimize faydası kalmadı. Tıp fakültesini çok güzel duygularla bitirmiştim, hiçbir umudum kalmadı açıkçası. 15 nöbet tutup 7 nöbet parası aldığımız sistemde kayıtlı. Bu acımasızlık. Hiçbir devlet dairesinde ya da özel sektörde bunu yaşamazsınız.”

'HASTANE ZORA GİRDİĞİNDE NÖBET PARALARI İLK ASİSTAN HEKİMLERDEN KESİLİYOR'

Anmaya katılan bir başka asistan hekimin ise, çalışma koşulları değişene kadar mücadele edeceklerini belirterek yaptığı açıklama şöyle:

“Hastanedeki sağlık yükünün çok büyük bir kısmını asistan hekimler taşıyor. Ama bakıldığında en insan dışı çalışma koşullarına da asistan hekimler bırakılıyor. Bir şekilde hastane zora girdiğinde nöbet paraları asistan hekimlerden kesiliyor, ilk ödenmeyen onlar oluyor. Her yerde ön safhada asistan hekimler yer alıyor. Ama maalesef ki bu kışkırtıcı söylemler yüzünden, sağlıkta şiddet ile de asistan hekimler karşılaşıyor. Bu çok ciddi bir sorun.

Bunlar yetmezmiş gibi her ay çeşitli kliniklerde 10-15 arasında değişen 36 saati bulan nöbetler tutmak zorunda kalıyoruz. Bu dağınıklığa ve yorgunluğa neden oluyor. Bu hastaların hayatını da tehdit ediyor. Bundan geri dönülsün talepleri bulunulduğunda ya kabul edilmiyor ya da maaş ve nöbet parası kesintisiyle tehdit ediliyor. Bu yüzden arkadaşlarımız 36 saat nöbet tutmak zorunda kalıyor. Biz bunlara karşıyız, bu ortadan kaldırılsın. Dünyanın başka bir yerinde yok, kaldırılana kadar elimizden geleni yapacağız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
8 Yorum
  • emre / 28 Ekim 2021 10:01

    Haberde konuşan hekim arkadaşlar konuşmalarının son noktasına kadar haklı. İnanmayan insanları çalışma şartlarında izlemeye davet ediyorum. 36 saat çalışıp senden kibar ve aktif olman bekleniyor.Aldığın para da ortada, aile hayatın yok. Vallahi de billahi de hakikat bu.

    Yanıtla (0) (0)
  • Remö kalos / 26 Ekim 2021 19:05

    Sayın sağlık bakanı nerede bu işin içinde olan biri olarak asistanlara ve sağlık çalışanlarına şimdi sahip çıkmayacak da ne zaman sahip çıkacak insanlar bu durumları gördükçe doktorlar yabancı ülkelere göç ediyor birileri bu durumu görmesi lazım

    Yanıtla (2) (0)
  • Tolga / 26 Ekim 2021 16:27

    Demek ki düpedüz emek sömürüsü yapiliyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. / 26 Ekim 2021 13:18

    Hakkinizi Arayin

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 26 Ekim 2021 14:17

    Napalim hasta mı bakmayalim , hakkini araması gereken vatandas, bana bu kadar yoğun çalışan biri bakmasın, 36 saat çalışmış biri ameliyatimi yapmasın diye hak araması gerekirken, doktor surat aştı, dr hık dedi mık dedi diye boş boş motivasyonu düşürücü şikayetlere bulunuyorlar. Dr larda kaciyor

    Yanıtla (4) (0)
  • ne diyeyim / 26 Ekim 2021 15:45

    valla sizde haklisiniz

    Yanıtla (2) (0)
  • Yorgun Aristo / 26 Ekim 2021 15:11

    Kapasitemizin iki üç katı hastaya bakmak zorunda kalıyoruz maalesef,ben şahsen bir bir doktor olarak poliklinikte 50 hastadan sonra fiziksel ve ruhsal performansı düşmekte olan bir meslektaşıma muayene olmak istemem,doktorun tanı be tedavi de hata oranı yükseliyor ve bu doğal olarak sosyal bir probleme dönüşüyor,bu ülke için maddi ve manevi kayıp.Sistem bizler adeta bir robota çevirmiş durumda,doğal olarak gözümüz hep gelişmiş ülkelerde ve mesleğimizi daha rahat icra edeceğimiz batı ülkelerinde

    Yanıtla (3) (0)
  • Vanilya / 26 Ekim 2021 13:58

    Mutahit olsaydınız, vergi borcunuz bile silinirdi. Allah sabır versin, bu ülkeden ümidi kesmeyin..

    Yanıtla (6) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN