Altın alırken aman dikkat: İçinde altın dışında her şey var! Son yılların en yüksek artışı yaşanıyor

Altın alırken aman dikkat: İçinde altın dışında her şey var! Son yılların en yüksek artışı yaşanıyor

Sahte altın şikayetlerinde son dönemde artış yaşanıyor. Darphane mührü taklit edilerek altına farklı malzemeler karıştırılıyor ve gerçek altın değerinden satışa sunuluyor. Bu ürünleri satan esnaf da alan tüketici de mağdur oluyor. İşte, sahte altını anlamanın yolları...

Altının fiyatının fahiş oranda artması, içerisine bakır, tunç, pirinç gibi malzemeler katılarak merdiven altında sahte altın üretiminin artmasına neden oldu.

Devlet güvencesi altında sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından değişik boyutlarda basılabilen cumhuriyet altınının meskûk (sikke) ve ziynet olmak üzere iki türü bulunuyor. Meskûk altına halk arasında 'Ata Altını' da deniyor.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Şanlıurfa'da kuyumculuk yapan Veysel Toprak, sahte altın konusunda meslektaşlarını ve müşterileri uyardı.

Gazete Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre, "Bu altınlar Türkiye'nin her tarafında var. Devletimizin, bu art niyetlilerin elinden bu işi alması lazım" diyen Veysel Toprak, yakın zamanda 12 bin TL'ye tam altın aldığını düşünen bir müşterinin sahte olduğunu fark ettiği zaman 9 bin 500 TL'ye sattığını, 2 bin 500 TL zarar ettiğini anlattı.

ALTINI GÜVENİLİR KUYUMCULARDAN ALIN

Veysel Toprak, "Görüntü olarak aynı olduğu için bunun oynanmış olduğunu sadece bilen kişiler anlar. Kuyumcu esnafımızın da bir kısmı bu işten anlamadığı için sorun oluyor" dedi. Veysel Toprak, halkı güvendikleri yerlerden altın almaları konusunda uyardı.

Kuyumcu Ömer Cömert ise tüketicilere 2023 model altın almalarını tavsiye ederek şunları söyledi:

"Cumhuriyet altınlarının piyasada iki modeli var. Birincisi Merkez Bankası Darphane tarafından basılan modeli 2. modeli ise merdiven altında yapılan ikinci baskı modeli. Bana gelen müşterilere yeni altınları tavsiye ediyorum. 2023 model olan altınları almaya çalışsınlar.

İkinci baskı diye belirtilen altınların içerisinde bakır, tunç ve pirinç gibi maddeler olabiliyor. Böylece gramajı düşürüyorlar. Lütfen altın alacak vatandaşlar dikkatli olsun. Tabii kuyumcu esnafımız da dikkatli olmalı."

BOZDURMAK İSTEYİNCE DOLANDIRILDIĞINI ANLADI

Gramajı oynanmış altın nedeniyle mağdur olan M.E., yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Ben emekli bir insanım. Geçtiğimiz birkaç ay maaşın arta kalanından artırdıklarım ile bir yarım altın alayım dedim. 5 bin 600 TL para verdim. Sonrasında ise nakit lazım oldu ve bozdurmak istedim. 5 bin TL'nin çok altında bir rakam dendi. Fiyat farkının yüksekliğini sorduğumda ise sebebin merdiven altı üretim olması olduğunu söylediler.

Nereden ve ne zaman aldığımı net bilmiyorum, o yüzden aldığım yere de götüremedim. Değerinin altına zorla satabildim. Bu da bana ders oldu. En azından tanıdığım kuyumculardan alışveriş ediyorum. Diğer altın alacakları da uyarıyorum. Özellikle bildikleri yerden satın alsınlar. Yoksa çok mağduriyet yaşanıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN