Tarımdaki girişimiyle dikkat çeken Sümeyye Kınalı, 3 yılda hem üretti hem işlerini büyüttü. 39 yaşındaki üretici kısa sürede işlerini büyütürken, şimdi yurtdışına açılacak…
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan ve uzun süre ABD’de yaşayan Sümeyye Kınalı, tanıştığı kuşkonmaz bitkisini Türkiye’de, özellikle İzmir’in Tire ilçesinde üretmeye karar verdi. Kınalı, bu yeni girişimiyle ilgili hedeflerinin büyük olduğunu belirterek, kuşkonmazın Türkiye'deki üretim ve tüketim potansiyelini artırmayı amaçladığını söyledi.
Kuşkonmaz bitkisini ABD'de tanıyan ve burada gördüğü ilgiden etkilenerek Türkiye’ye dönen Sümeyye Kınalı, ortağı Ömer Arinç ile birlikte, Tire Eskioba Mahallesi’nde 80 dönümlük arazide üretime başladı. Kınalı, Türkiye’ye döner dönmez Tire’nin ikliminin ve toprak yapısının kuşkonmaz üretimi için son derece elverişli olduğunu keşfetti. Üretime 3 yıl önce başladıklarını belirten Kınalı, kuşkonmazın özel gereksinimlere sahip bir sebze olduğunu, ancak uzun vadede çok verimli ve sağlıklı bir üretim sağladığını dile getirdi.
Kuşkonmaz, Türkiye'de nadiren üretilen ve tüketilen bir sebze olmasına rağmen, yurt dışı piyasalarında önemli bir yer tutuyor. Sümeyye Kınalı, özellikle Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerle ihracat yapmayı hedeflediklerini belirtti. Yüksek kaliteyi hedefleyerek, ürünlerinin yabancı pazarlarda talep gördüğünü ve güzel geri dönüşler aldıklarını kaydeden Kınalı, "Ürünümüz kaliteli ve bunu yurt dışındaki müşterilerimiz de takdir ediyor. Onlarla iş birliği yapmak istiyorlar" dedi.
KUŞKONMAZ ÜRETİMİNİN AVANTAJLARI VE ZORLUKLARI
Kuşkonmaz üretimi, başlangıçta zaman alıcı olsa da uzun vadede oldukça verimli bir süreç sunuyor. İlk üç yıl hasat alınamadığını belirten Kınalı, bu dönemde kuşkonmazın bakımı, sulaması ve beslenmesi gerektiğini ifade etti. Ancak, 3 yılın ardından 12 yıl boyunca kesintisiz hasat dönemi devam ediyor. Kınalı, kuşkonmazın en önemli özelliklerinden birinin, diğer sebzelere göre daha az su ihtiyacı duyması olduğunu da vurguladı.
TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYOR
Kınalı, yurt dışı pazarı hedeflerken, aynı zamanda Türkiye'deki kuşkonmaz üretimi ve tüketimi konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Ülkemizde kuşkonmaz üretiminin az, tüketiminin ise oldukça düşük olduğunu ifade eden Kınalı, "Bizim asıl hedefimiz, ülkemizde hem üretimi hem de tüketimi artırmak. Kuşkonmaz, sağlıklı ve besleyici bir sebze olup, tüketiciler için çok faydalı bir seçenek sunuyor" dedi.
İZMİR’DE KUŞKONMAZ ÜRETİMİ GENİŞLİYOR
Sümeyye Kınalı’nın Tire'deki kuşkonmaz üretimi, sadece İzmir değil, tüm Türkiye için yeni bir pazarın kapılarını aralıyor. Tire’nin tarımsal potansiyeli, kuşkonmaz gibi özel sebzeler için oldukça uygun ve bölgedeki üreticiler için yeni fırsatlar sunuyor. Bu yenilikçi tarımsal faaliyet, aynı zamanda İzmir’in tarım sektöründeki çeşitliliği artırmaya da katkı sağlıyor.