Evlilikte 25 yılı dolduran resmi nikahlı çiftler için emekli hak doğuyor. Geçtiğimiz yıllarda sunulan yasa tasarısının detayları merak edilirken, binlerce kişi için aranan şartlar belli olacak. Aylık 3 bin 202 TL ödeyen herkes maaşına kavuşacak. İşte detaylar...
Ülkemizde sigorta giriş tarihi, yaş ve prim şartlarına uyularak emekli maaşı alınabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan incelemeler neticesinde şartlara uyana direkt maaş bağlanıyor. Öte yandan isteğe bağlı sigorta ödemesiyle de emekli maaşı alınabiliyor.
AYLIK 3 BİN 202 TL ÖDENİYOR
İsteğe bağlı sigorta primi, akşamın derlediği bilgiye göre, prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla, sigortalı tarafından beyan edilen günlük kazanç tutarına göre belirleniyor.
İsteğe bağlı sigorta primi prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın yüzde 32'sidir.
EMEKLİLİK İMKANI DOĞUYOR
Bunun yüzde 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkanı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir.
Geçtiğimiz yıllarda yasa tasarısındaki teklife göre, en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınlarına emeklilik olup olamayacağı merak ediliyor.
7 BİN 200 GÜN PRİM ŞARTI ARANIYOR
Sigortası 2008 yılından sonra başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7 bin 200 gün prim günü ve 20 yılı tamamlaması gerekiyor. Ancak çalışma hayatına katılamayan ve emekli olacak kadar evli kalan kadınların faydalanması için bir tasarı sunuldu.
Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; 18 yaşını dolduran, Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilmektedir.
NEREYE VE NASIL BAŞVURULUR?
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile ikametgahlarının bulunduğu SGK il müdürlüklerine giderek başvurmaları gerekiyor. Öte yandan e-Devlet üzerinden de online başvuru yapmak mümkün.
Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacak.
İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR NE KADAR PRİM ÖDER?
İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla, sigortalı tarafından beyan edilen günlük kazanç tutarına göre belirlenmektedir.
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir.
İsteğe bağlı sigortalılık süresinin statü sigortalılık statüsü yönünden değerlendirilmesi 01/10/2008 tarihinden itibaren ilk defa isteğe bağlı sigortalı olanlar ile 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalıların 01/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreleri 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir.