2024 Nobel Kimya ödülü sahiplerini buldu: Proteinlerin gizemini çözenler Nobel'e ulaştı

2024 Nobel Kimya ödülü sahiplerini buldu: Proteinlerin gizemini çözenler Nobel'e ulaştı

2024 Nobel Kimya Ödülü, protein tasarımı ve yapay zeka kullanarak protein yapılarını tahmin etme üzerine yaptığı çığır açan çalışmalar nedeniyle David Baker, Demis Hassabis ile John Jumper'a verildi.

2024 Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ödül, bu yıl iki önemli bilimsel buluşa imza atan üç bilim insanına verildi.

Washington Üniversitesi’nden David Baker, protein tasarımı konusundaki çalışmalarıyla, İngiltere merkezli yapay zeka geliştirme şirketi Google DeepMind ekibinden Demis Hassabis ve John Jumper ise protein yapılarının tahmini konusundaki devrim niteliğindeki katkılarıyla ödülü paylaştı. 10196091.jpg

10196091.jpg

'HER İKİ KEŞİF DE BÜYÜK FIRSATLARIN KAPISINI ARALIYOR'

Nobel Komitesi Kimya Başkanı Heiner Linke, “Bu yıl taltif edilen keşiflerden biri, muazzam proteinlerin inşasıyla ilgili. Diğeri ise 50 yıllık bir hayalin gerçekleştirilmesiyle yani protein yapılarının amino asit dizilimlerini tahmin etmekle ilgili. Her iki keşif de büyük fırsatların kapısını aralıyor” dedi.

10196092.jpg

'NEREDEYSE BİLİNEN TÜM PROTEİNLERİN KODUNU ÇÖZEN 3 BİLİM İNSANINA ÖDÜL VERİLDİ'

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan açıklamada ise, “2024 Nobel Kimya Ödülü yaşamın kimyasal araçları olarak bilinen proteinler üzerinde çalışan ve yapay zeka kullanarak neredeyse bilinen tüm proteinlerin kodunu çözen 3 bilim insanına verildi. David Baker, tamamen yeni türde proteinler oluşturma gibi neredeyse imkansız bir başarıya ulaştı. Demis Hassabis ve John Humper ise proteinlerin karmaşık yapılarının tahmin edilmesine ilişkin 50 yıllık problemi çözmek için bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu keşiflerin devasa potansiyelleri bulunuyor” denildi.

10196090.jpg

Nobel Kimya Ödülü, geçtiğimiz yıl elektronik cihazlar ve tıbbi görüntülemede kullanılan kuantum noktaları üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN