İlk olarak 2017 yılında Mersin’de açılan şehir hastanelerinin sayısı şuan 23’e ulaşmış durumda. Özellikle pandemi döneminde Türk sağlık sistemi bu eserler ile dünyayı kıskandırırken, Bakan Koca’dan 12 ile şehir hastanesi müjdesi de geldi. İşte detaylar…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin 5 yılda sağlık sisteminin dönüşümünü sağladığını belirtti. Şehir hastanelerinin bütçede kara delik oluşturduğu iddialarına rakamlar ile yanıt veren Bakan Koca, "Şehir hastanelerinde her geçen gün daha nitelikli sağlık hizmeti veriliyor. Cumhurbaşkanı'mızın 'hayalim' dediği nitelikli hastanelerin artışı ve akademik kadronun buralarda hizmet veriyor olması teknik altyapıyla birlikte vatandaşımızın buraya yönelmesini sağladı" dedi.
BÜTÇE İÇİNDEKİ PAYI AZALIŞA GEÇTİ
Şehir hastanelerinin düşünüldüğü gibi bütçeye yükü kalmadığını belirten Koca, Hastanelerin bütçe içindeki payı azalışa geçti. İddia edildiği gibi 27.5 milyar euronun üzerinde ödeme yapılmayacak. Rakam metrekare başına nominal değere göre 2 bin 421 euro, bugünkü değere göre 1500 euro.
Söz konusu parayla anahtar teslim bir şehir hastanesinin yapılması mümkün değil. 1500 euro'ya şehir hastanelerini yapacak olan varsa yapsın biz almaya talibiz. Hastanelerin bütçe içindeki payı hizmet dahil olmak üzere iki yılda yüzde 14.3'ten 11.4'e indi" ifadelerini kullandı.
12 ŞEHİR HASTANESİNİN YAPIMI SÜRÜYOR
23 şehir hastanesinde 34.000’den fazla yatak kapasitesiyle hizmet verdiklerini söyleyen Koca, yatak kapasitesi 15.000 olacak 12 şehir hastanesinin yapımının devam ettiğini aktardı. Özel hastanelerdeki yatak artışının kamunun 10’da 1’i düzeyinde olduğuna değinen Bakan Koca, son 2 yıl içinde bakanlığın yatak kapasitesinin 163.207’den 172.700’e, üniversite hastanelerinin yatak kapasitesinin ise 44.000’den 45.000’e yükseldiğini aktardı.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, 1 milyon 312 bin metrekare kapalı alanı ile dünyanın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi. Her hastaya 1 oda anlayışıyla inşa edilen şehir hastanelerindeki hasta odalarının çoğu, içindeki tuvalet, banyo, televizyon, buzdolabı, eşya dolabı ile hasta ve yakınlarına rahatlık sunuyor.
Sismik deprem izolatörleri ile inşa edilen, zorlu sağlık şartlarına göre tasarlanarak hizmete giren şehir hastaneleri, afet durumlarında da sağlık üssü görevi görüyor. Şehir hastaneleri hızlı sağlık hizmeti ve konforlu yapısıyla vatandaşın öncelikli tercihi oluyor.
Bakanlığın verilerine göre 2019'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde muayene oranları %74 iken 2023'te %80'e çıktı. Özel hastanelere yapılan başvuru 2023'te 16'dan 12'ye düştü.
Şuan Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Trabzon, Şanlıurfa’da şehir hastanelerinin yapımına devam ediliyor.