Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri Programına Haliç Kongre Merkezi'nde katıldı. Programla ilgili dikkat çekici açıklamalara yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemek ödemeleri hakkında önemli detayları duyurdu. Gündemde yemek bedeli vergi muafiyeti merakı vardı. Yemek bedeli istisnası ne anlama geliyor ve miktarı ne kadar? Sorusunun cevabı için ve konuyla ilgili daha fazla detaya ulaşmak için haberimize göz atabilirsiniz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemek ödemeleri hakkında önemli detayları duyurdu. İşte detaylar…
YEMEK PARASI VERGİ İSTİSNASI NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemek kartı zorunluluğunun kaldırılacağını ve nakit yemek harcamalarının vergiden muaf tutulacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu yemek ödemesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “İlk müjdemiz, hemen her üyemizi ilgilendiren çalışanlara ödenen Yemek ücretlerinin Vergi istisna rakamının ve yönteminin değiştirilmesiyle ilgilidir. Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yılsonunda yeniden değerleme oranına göre bu rakamı tekrar belirleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Bu kapsamda yılsonuna kadar gıda vergisi muafiyeti 51 lira şeklinde olacak.
YEMEK KARTLARI ZORUNLULUĞU KALKIYOR MU?
Erdoğan yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “İlave bir yenilik olarak yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyor, işverenlerin üzerinden de işlem maliyetini kaldırmış oluyoruz”
Çalışan yemek kartlarına yapılan ödemelerde muafiyet zorunluluğu kaldırılacak. Böylece yiyecekler vergiden muaf olarak nakit olarak ödenebilir.
YEMEK BEDELİ VERGİ İSTİSNASI NEDİR?
Yemek ücreti, işverenin işçiye ödediği maaştır. Tazminat, para olarak ödenen tüm parasal faydaları ve işverene bağlı ve belirli işle ilgili hizmetler için çalışanlara verilen para ve ayınlar (parasal olmayan) içerir.
İşveren tarafından çalışanlara verilen yemek, yemek muafiyeti adı altında çalışanlara sunulan vergi avantajlarıdır.
6 Ocak 1961 tarihinden itibaren "İşveren tarafından servis personeline yemekle ilgili olarak verilen menfaatler" maaştan muaftır. Ancak, 1 Temmuz 1995 tarihine kadar bu muafiyet sadece işyerinde veya müştemilatlarında yemek yemeyi ve o günden itibaren işyerinde veya müştemilatlarda yemek verilmemesi halinde iş günleri için günlük yemek ücretinin bir kısmını kapsar. yıllık belirlenen tutarı aşmayan, belirli koşullar altında maaştan muaftır. Bu muafiyet için her yıl ayrılan miktara "gıda maddesi muafiyeti" denir. 1995 tarihli bu emir, yemek kuponları, yemek kartları veya tesis dışı yemek şirketlerinden alınan çekler kullanılarak vergiden muaf çalışanlara yemek sağlanmasını mümkün kılmıştır.
Yemek bedeli istisnasının uygulanması için şartlara uyulmalıdır:
• Yemek istisna bedeli sadece iş günlerinde geçerlidir.
• Her yıl belirlenen yemek muafiyet ücretini aşamaz. Aşarsa, sadece aradaki fark kadar vergilendirilir.
• Yemek bedeli istisnası kapsamındaki ödemenin işveren tarafından gıda tedarikçileri veya aracılarına ödenmesi ve işveren adına fatura düzenlenmesi zorunludur.