Vatandaşın borcu rekor seviyede: 1 yılda 4 trilyon lirayı aştı

Vatandaşın borcu rekor seviyede: 1 yılda 4 trilyon lirayı aştı

Yüksek faiz ve enflasyona rağmen vatandaşın borcu katlanarak arttı. BDDK verilerine göre, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları son bir yılda 1 trilyon liradan fazla artarak 4 trilyon lirayı aştı. En büyük artış ise ihtiyaç kredileri ve kredi kartı borçlarında yaşandı. Takibe düşen borçlar da alarm veriyor.

Yüksek faiz politikalarına rağmen ekonomideki belirsizlikler ve gelir yetersizliği, bireyleri borçlanmaya yöneltti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, vatandaşların bankalara olan toplam borcu son bir yılda 1 trilyon 106 milyar lira artarak 4 trilyon lirayı geçti.

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ ÖNE ÇIKTI

BDDK’nın 21 Mart 2025 tarihli verilerine göre, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamalarının toplamı 4 trilyon 40 milyar lira seviyesine ulaştı. Bir yıl önce, bu rakam 2 trilyon 934 milyar liraydı. Böylece borçlulukta bir yıllık artış yüzde 37,7’ye ulaştı.

Özellikle bireysel kredi kartı harcamalarında büyük bir sıçrama yaşandı. Mart 2024’te 1 trilyon 322 milyar lira olan kredi kartı borcu, 2025 itibarıyla 1 trilyon 880 milyar liraya çıktı. Artış oranı yüzde 42,2.

İhtiyaç kredilerindeki artış da dikkat çekici. Aynı dönemde 1 trilyon 76 milyar liradan 1 trilyon 550 milyar liraya yükselen ihtiyaç kredisi borcu, yüzde 44,1 oranında artmış oldu.

TAKİPTEKİ ALACAKLAR TEHLİKELİ BİÇİMDE ARTTI

Nefes Gazetesi'nin haberine göre vatandaşın borç yükü sadece artmakla kalmadı; geri ödeme konusunda yaşanan sıkıntılar da büyüdü. Bankaların takipteki bireysel kredi ve kredi kartı alacakları son bir yılda yüzde 175 oranında artarak 54 milyar liradan 148,6 milyar liraya yükseldi. Bu artış, borçların sürdürülebilirliğine dair kaygıları artırdı.

KONUT VE TAŞIT KREDİLERİNDE GÖRECE DURAĞANLIK

Konut kredilerinde son bir yıldaki artış sınırlı kaldı. Mart 2024’te 442 milyar lira olan konut kredisi borcu, bir yıl sonunda 543 milyar liraya yükseldi. Taşıt kredilerinde ise düşüş yaşandı. 2024’te 92 milyar lira olan borç tutarı, 2025’te 66 milyar liraya geriledi.

BORÇLANMADA ‘ZORUNLULUK’ ETKİSİ

Ekonomi uzmanları, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerindeki hızlı artışı temel ihtiyaçların karşılanmasında zorlanan vatandaşların borçlanarak ayakta kalma çabasına bağlıyor. Gelirlerdeki artışın enflasyonun gerisinde kalması, borçlanmayı bir tercih değil, zorunluluk haline getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Asx / 05 Nisan 2025 11:44

    Uçuyoruz

    Yanıtla (4) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN