TÜSİAD YİK Başkanı Aras'tan 'Yeni Maarif Modeli' eleştirisi: Ülkemizi geleceğe hazırlamaz

TÜSİAD YİK Başkanı Aras'tan 'Yeni Maarif Modeli' eleştirisi: Ülkemizi geleceğe hazırlamaz

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, eğitim sisteminin becerikli gençler yetiştirmesi gerektiğini vurgulayarak yeni Maarif Modeli'ni eleştirdi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, görevdeki ilk konuşmasını yaparak eğitim sisteminin vasıfsız mezunlar değil, becerikli gençler yetiştirmesi gerektiğini vurguladı. Aras, "Yeni Maarif Modeli maalesef ülkemizi geleceğe hazırlama kapasitesine sahip değil" dedi.

TÜSİAD, 2024 yılının ilk YİK toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Ömer Aras, "Ülke Olarak Değişimi Kaçırmayalım" başlıklı konuşmasına TÜSİAD'ın amaçlarını hatırlatarak başladı. Aras, günümüzde güçlü olmanın yanı sıra dayanıklı olmanın da önemli olduğunu belirterek, doğru teşhis ve yeni politikalarla hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

"Önyargılarımızdan kurtulup yeni politikalar üretmeli ve uygulamalıyız" diyen Aras, güçlü ve dayanıklı bir ekonomi, toplum ve ülke için hukukun üstünlüğü, eğitim ve liyakat, teknoloji üretimi, verimlilik ve ihracata dayalı büyüme modelini sıraladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmalara değinerek, "Anayasa’nın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN DE TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR ÜLKE OLMASI GEREK"

Aras, eğitim sisteminin önemine dikkat çekerek, vasıfsız mezunlar yerine iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilere sahip gençlerin yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Aras, Mayıs ayında açıklanan yeni Maarif modelinin ülkeyi geleceğe hazırlama kapasitesinin yetersiz olduğunu belirtti. Liyakate uygun atamaların önemine vurgu yapan Aras, mülakat sisteminin yerine liyakat esaslı bir sistemin getirilmesi gerektiğini söyledi. Güney Kore örneği üzerinden, Ar-Ge ve eğitim yatırımlarının teknoloji üretiminde ne denli önemli olduğuna dikkat çekti ve Türkiye'nin de teknoloji üreten bir ülke olması gerektiğini belirtti.

Ekonomiye de değinen Aras, Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle makroekonomik istikrar adına önemli adımlar atıldığını belirterek, "Rasyonel temelin dışına çıkan politikalar yüksek enflasyon olarak ağır bir bedel yarattı. Ekonomik sıkılaştırma şart; ancak uygulanan politikaların sosyal boyutu da önemli, fatura düşük gelir düzeyi olanlara çıkmamalı" dedi. Türkiye ekonomisinin verimliliğe dayalı bir büyüme modeline geçmesi gerektiğini vurgulayan Aras, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesi ve vergi denetim ve tahsilatının artırılması gerektiğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çekti. Turan, kamu tasarruf ve verimlilik paketinin kamu ihale reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, hukukun üstünlüğü, düzenleyici kurumların özerkliği, çoğulcu demokrasi, ifade özgürlüğü, eğitim reformu ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi başlıkların da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Turan, makroekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için bu alanlarda reform yapılması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN