Otomotiv sektörü pandemi sürecinde yaşadığı çip tedariği sıkıntılarına şimdi de savaşın etkilerini ekledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle sektörün önemli madenlere erişiminde kopmalar meydana geldi. Toyota'nın yarı iletken parça problemi nedeniyle üretime bir hafta ara vermesiyle iyice gün yüzüne çıkan kriz Türkiye'de tüketicinin bayiden sıfır otomobil alabilmesini neredeyse imkansız hale getirdi.
Otomotiv sektöründe 2021 yılında başlayan çip krizi bu yıl da devam edip 2023'ün son çeyreğine yılına kadar sürecek. İçten yanmalı motor kullanılan bir araçta ortalama 1000 çip kullanılıyorsa elektriklilerde bu sayı 3 bine çıkıyor. Hatta 2 ay önce dünyaca bilinen bir elektrikli araç üreticisi, çip yokluğundan dolayı şarj ünitesi olmadan araçlarını piyasaya sürdü. Söz konusu marka araçlarında eksik olan çipleri araç servise girince takmayı öngörüyor. Çip krizinin aşılabilmesi için 20 milyar avroluk bir yatırım kararı alındı ancak yatırımın meyveleri 2030'da devreye girebilecek.
KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK
Ekomist Mahfi Eğilmez, Rusya'nın otomotiv sektörünün kritik madenlerinin tedarikçisi olduğuna dikkat çekerek savaş nedeniyle azalan arzın sektörde krizi daha da derinleştireceğine vurgu yaptı.
Eğilmez, "Rusya, özellikle otomotiv sanayiinde kullanılan dört önemli metalin (alüminyum, paladyum, titanyum ve nikel) önde gelene üreticilerinden birisi konumunda bulunuyor." diyerek şimdiden bu metallerin fiyatlarında önemli artışlar söz konusu olduğunu söyledi.
Eğilmez, "Rusya ile karşılıklı ambargo uygulamasına bu metaller de girerse otomotivde ciddi fiyat artışları yaşanacak demektir. Savaşın devam etmesi halinde tedarik zincirinde çok daha ileri bozulmaların ortaya çıkacağını, her alanda fiyat artışlarının hızlanarak devam edeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek." ifadelerini kullandı.