TÜİK'in gizlediği fiyatlar ortaya çıktı: Uzman doktor muayenesi 33 TL, peynirin kilosu 147 TL!

TÜİK'in gizlediği fiyatlar ortaya çıktı: Uzman doktor muayenesi 33 TL, peynirin kilosu 147 TL!

TÜİK’in Nisan 2022’den bu yana açıklamadığı madde fiyatlarını gün yüzüne çıktı. Ortaya çıkan listeye göre, TÜİK’in verilerinin halkın günlük yaşamındaki harcamaları yansıtmadığı ve gerçekçi olmadığı anlaşıldı.

Ekonomist Alaattin Aktaş, TÜİK’in Nisan 2022’den bu yana açıklamadığı TÜFE kapsamındaki madde fiyatlarını gün yüzüne çıkardı. TÜİK, “Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor” gerekçesiyle madde fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklamayı durdurmuştu. Ancak Aktaş Ekonomi gazetesindeki köşesinde, TÜİK’in son açıkladığı Nisan 2022 fiyatlarını baz alarak Haziran 2024 itibarıyla güncel fiyatları hesapladı.

TÜİK, Nisan 2022’den sonra madde fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklamayı durdurdu. Bu karar, kamuoyunda büyük tepki topladı. Mahkeme kararları bile bu kararı değiştiremedi. TÜİK, verilerin üstünü tamamen kapatmasa da, birçok bilgiyi gizli tutarak eleştiri oklarını üzerine çekti.

DAYANAK NOKTASI: ARŞİVLER

Alaattin Aktaş, TÜİK’in Nisan 2022’de son kez açıkladığı madde fiyatlarına ulaşarak bu fiyatları güncel endekslerle karşılaştırdı. Aktaş, TÜİK’in fiyat değişimlerini bazı maddeler için gruplandırarak, bazıları için ise tek tek kalem bazında verdiğini belirtti. Bu veriler sayesinde 100 kalem mal ve hizmetin Haziran 2024 fiyatlarını ortaya koydu.

ÇARPICI FİYATLAR

Aktaş’ın hesaplamalarına göre, bazı fiyatlar şaşkınlık yarattı. Örneğin, Haziran 2024’te uzman doktor muayene ücreti 33,69 TL olarak belirlenmişti. Ancak özel hastanelerde bu ücretin 1.000 TL’nin üzerinde olduğu biliniyor. Benzer şekilde, veteriner ücreti 681 TL olarak açıklanırken, yurt ücreti ise 457 TL olarak hesaplanmıştı. TÜİK'e göre, peynirin kilogram fiyatı ise 147 lira, yurt ücreti ise aylık 457 lira olarak listeye yazılmış.

GERÇEKÇİ OLMAYAN FİYATLAR

Aktaş, bu fiyatların gerçekçi olmadığını vurgulayarak, TÜİK’in verilerinin halkın günlük yaşamındaki harcamaları yansıtmadığını belirtti. Özellikle kira ve yurt ücretleri konusunda büyük farklılıklar olduğunu ifade etti. Haziran 2024’te kira bedeli 5.845 TL olarak belirlenmişti, ancak büyükşehirlerde bu fiyatın çok daha yüksek olduğu biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN