TCMB'den dikkat çeken analiz: Enflasyon kaygısı kredi talebini artırıyor

TCMB'den dikkat çeken analiz: Enflasyon kaygısı kredi talebini artırıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı Ekonomi Notu, reel sektör firmalarının enflasyon beklentilerinin kredi kullanımına etkisini ortaya koydu. 2011-2024 verileriyle yapılan çalışmada, beklentiler bozuldukça TL kredi talebinin arttığı, döviz kredisi kullanımının ise 2020 sonrası gerilediği belirlendi. Çalışmada, enflasyon beklentilerinin kredi maliyetlerini yükselttiği ve borçlanma vadelerini kısalttığı vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Enflasyon Beklentileri ve Kredi Davranışı: Türkiye’ye İlişkin Mikro Bulgular" başlıklı yeni bir Ekonomi Notu yayımladı. Çalışmada, reel sektör firmalarının enflasyon beklentilerinin kredi kullanım kararları üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde analiz ediliyor.

Araştırma, 2011-2024 dönemine ait mikro veriler kullanılarak gerçekleştirildi. İktisadi Yönelim Anketi ve kredi verilerinin eşleştirilmesiyle yapılan incelemeler, firmaların enflasyon beklentilerinin yükseldiği dönemlerde daha fazla TL kredisi kullandığını, buna karşın döviz kredisi talebinin özellikle 2020 sonrası dönemde azaldığını ortaya koydu.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ KREDİ MALİYETLERİNİ ETKİLİYOR

Çalışmada, firmaların enflasyon beklentilerindeki kötüleşmenin TL kredi talebini artırdığı, ancak kredi maliyetlerini yükselttiği ve borçlanma vadelerini kısalttığı vurgulanıyor. Enflasyon oranlarının gelecekte daha da artacağını öngören firmaların, bugünkü kredi maliyetlerini görece düşük bularak daha fazla borçlanma eğiliminde olduğu, ancak bunun faiz oranlarını yükseltme ve kredi vadelerini kısaltma riski taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye’nin bankacılık sisteminin büyük ölçüde kredi ağırlıklı bir finansman yapısına sahip olması nedeniyle, firmaların borçlanma kararlarının enflasyon beklentileriyle doğrudan bağlantılı olduğu görülüyor. Özellikle 2020 sonrası dönemde, enflasyon beklentileri yüksek olan firmaların döviz kredisi kullanımından kaçındığı ve daha çok TL krediye yöneldiği dikkat çekiyor.

'ENFLASYON BEKLENTİLERİ BOZULDUKÇA TL KREDİ KULLANIMI ARTIYOR'

Ekonomit sİris Cibre, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentileri ile kredi kullanımının ilişkisini ele aldığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Şirketlerin enflasyon beklentileri bozuldukça TL kredi kullanımı ve vadesi artıyor. Yüksek finansman maliyeti, daha da yükseleceği düşünüldüğünden önemsenmiyor. Bu da beklentilerin daha çok bozulmasına neden oluyor. Dolayısıyla, finansman maliyetlerinin düşürülmesi, kredi büyümesinin kontrol altında olması ve vadelerin uzatılması önem arz ediyor."

Ayrıca, Cibre’nin altı aydır vurguladığı gibi, finansman maliyetlerindeki reel artışın enflasyonu artırıcı bir etkisi olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Halit Ergül / 12 Şubat 2025 14:41

    Enflasyonun düşeceğine kimse inanmadığı için herkes "zam gelmeden bir an önce alayım " düşüncesinde.

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN