Tapu sahipleri dikkat: Son 90 gün uyarısı! Başvuru yapmayanlar hakkını kaybedecek

Tapu sahipleri dikkat: Son 90 gün uyarısı! Başvuru yapmayanlar hakkını kaybedecek

Hisseli tapunun üçüncü bir kişiye satılması durumunda paydaşların dikkat etmesi gerekenler için hatırlatma yapıldı. İşte detaylar...

Tapu belgesi, bir taşınmazın sahipliğini ve üzerindeki hakları resmi olarak belgeleyen bir evrak. Bu belge, taşınmazın sahibine ait hak ve yetkileri yasal koruma altına alıyor. Tapu belgesi, tek bir kişiye veya birden fazla kişiye ait olabilir.

Hissedarların diğer hissedarlara bilgi vermeden gerçekleştirdiği satışlarda, diğer hissedarların itiraz hakkı bulunur ve tapu devrinin iptali mümkün.

Bu nedenle hisseli tapu satışında, hisseyi satın alan kişinin mağduriyet yaşamaması için diğer hissedarlardan feragatname alması gerekiyor. Feragatname alınmadığı takdirde, ön alım talebiyle dava açılabilir ve bu davanın süresi, satış tarihinden itibaren 2 yıldır.

Yeniçağ'da yer alan habere göre, birden fazla kişiye ait tapu sahipleri, yasal süre içinde başvuru yapmazlarsa haklarını kaybedebilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ülkemizde tapu kayıtlarını tutma ve işlemleri yürütme yetkisine sahip kuruluş. Taşınmaz mallar üzerindeki hak ve yetkiler tapu belgeleri ile kayıt altına alınırken, tapular tek kişiye ait olabileceği gibi, birden fazla kişiye de ait olabiliyor.

MÜSTAKİL VE HİSSELİ TAPU NEDİR?

Müstakil tapu, taşınmazın üzerindeki tüm hakların tek bir kişiye ait olduğunu gösterirken, hisseli tapu, birden fazla kişinin bu taşınmaz üzerinde hak sahibi olduğunu belirtir.

Tapu satışı işlemleri, tapunun türüne göre değişiklik gösterir. Hisseli tapu satışı için hissedarların ortak bir karar alması gereklidir. Hissedarların anlaşmaya varması halinde, tapu toplu olarak satılabilir.

ŞUFA SÜRESİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hisseli tapularda şufa hakkı, hisse sahiplerine ön alım hakkı tanır. Bu hak sayesinde, hisseli tapuya sahip bir kişi hissesini satmak istediğinde, diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkı bulunur. Fakat bu hak için belirli bir süre sınırı vardır.

Hissedarların diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satışlarda itiraz hakkı vardır ve tapu devri iptal edilebilir. Bu nedenle, hisseli tapu satın alacak kişinin mağdur olmaması için diğer hissedarlardan feragatname alması önemli.

90 GÜNLÜK SÜRE GEÇİRİLMEMELİ

Hisseli tapu, üçüncü bir kişiye satıldığında, bu satış işlemi noter aracılığıyla hissedarlara bildirilirse, paydaşlar bu bildirimi aldıkları tarihten itibaren 3 ay içinde ön alım talepli dava açmalı.

Belirtilen süre içinde dava açılmadığı takdirde ön alım hakkı geçersiz olur. Diğer hissedarların haberi olmadan yapılan satışlarda ise 2 yıl içinde ön alım talebiyle dava açılabiliyor. Bu süre içinde dava açılmazsa ön alım hakkı kullanılamaz hale geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN