Son yılların en düşüğü... Vatandaşın enflasyon beklentisi düşüyor

Son yılların en düşüğü... Vatandaşın enflasyon beklentisi düşüyor

KONDA’nın Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, hanelerin yıllık enflasyon algısı yüzde 95’e gerilerken, gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 97 oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ekonomi yönetimi açısından "zayıf" notu verenlerin enflasyon beklentisi yüzde 108’e çıkarken, "iyi" diyenlerde yüzde 79’a düştü. Ankette asgari ücret artışını olumlu karşılayanların bile ortalama enflasyon beklentisinin yüzde 67 seviyesinde kalması, vatandaşların resmi zam oranlarının üzerinde bir fiyat artışı

BERFU KARGI

KONDA Araştırma tarafından paylaşılan Ocak 2025 Enflasyon Beklenti Anketi, Türkiye’de hanehalkının enflasyon algısı ve gelecek beklentilerine dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Anket sonuçlarına göre, Ocak 2025 itibarıyla yıllık enflasyon algısı yüzde 95 ölçülürken, gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 97 seviyesinde kaydedildi. Önceki ay bu oranlar sırasıyla yüzde 105 ve yüzde 99 olarak gerçekleşmişti.

ENFLASYON ALGISINDA GERİLEME, BEKLENTİLERDE SINIRLI DEĞİŞİM

Haziran 2024’ten itibaren geçmiş bir yıllık enflasyon algısında dalgalı bir seyir gözlemlenirken, Ocak 2025 itibarıyla ilk kez geride kalan enflasyon algısı (yüzde 95), ileriye dönük enflasyon beklentisinin (yüzde 97) altına düştü. Bu durum, bireylerin geçmiş döneme ilişkin değerlendirmelerinin daha ılımlı hale geldiğine veya geleceğe dair enflasyon beklentilerinin belirli bir seviyede sabitlendiğine işaret ediyor.

Anket sonuçları, bireylerin ekonomiye ve siyasi aktörlere duyduğu güvenin enflasyon beklentileri üzerinde doğrudan etkili olduğunu ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimine "zayıf" veya "çok zayıf" notunu verenlerin enflasyon beklentisi yüzde 108 seviyesinde ölçülürken, "iyi" veya "pekiyi" notunu verenlerde bu oran yüzde 79'a geriledi.

Benzer şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel yönetim performansına verilen notlar da enflasyon beklentilerini etkiliyor. "Zayıf" veya "çok zayıf" notunu verenlerin önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 108 olurken, "iyi" veya "pekiyi" değerlendirmesi yapanlar için bu oran yüzde 79 seviyesinde ölçüldü.

f4as4f4a.jpg

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI VE ENFLASYON BEKLENTİSİ

Ankete katılanlara, hükümetin asgari ücret zammını ekonomik koşullara uygun bulup bulmadıkları da soruldu. Sonuçlara göre:

  • Asgari ücret artışını "uygun" bulan katılımcıların enflasyon beklentisi yüzde 67 olarak ölçülürken,
  • Zammı "uygun bulmayanlarda" bu oran yüzde 99 seviyesine yükseldi.

Ancak, asgari ücret artışını olumlu karşılayanların bile ortalama enflasyon beklentisinin yüzde 67 seviyesinde kalması, halkın resmi zam oranlarının üzerinde bir fiyat artışı beklediğini gösteriyor.

gsd4gsdg.jpg

GEÇİM DURUMU ENFLASYON ALGISINI ŞEKİLLENDİRİYOR

Anket bulgularına göre, bireylerin ekonomik durumu enflasyon beklentilerini önemli ölçüde etkiliyor:

  • Geçtiğimiz ay geçimini sağlayabildiğini ve tasarruf yapabildiğini belirtenlerin enflasyon beklentisi yüzde 86 olurken,
  • "Bazı ödemeleri yapamadım, borca girdim" diyenlerde bu oran yüzde 113’e çıktı.

Bu veriler, gelir seviyesinin ekonomik algılar üzerindeki belirleyici rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
  • Bence böyle / 29 Ocak 2025 20:12

    Alım gücü bitmiş istedikleri fiyata satabilirler aylığın beş liralık yükselme karşılığında marketler fırsat bekliyorlar beş katı zam yapıyorlar nereye kadar gidecekse

    Yanıtla (0) (0)
  • Selim İleri / 29 Ocak 2025 12:57

    Enflasyon beklentisi DÜŞMÜYOR, aksine yükseliyor. 1 kilo yoğurt 70₺ olmuş. Yanlış ekonomi politikalarının bütün yükünü asgari ücretli, emekli ve vatandaşın üzerine yıktılar.

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN