TÜİK açıkladı: Ağustos ayı enflasyonu belli oldu

TÜİK açıkladı: Ağustos ayı enflasyonu belli oldu

TÜİK, ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre; ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 2,47, yıllık enflasyon ise yüzde 51,97 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,91 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE

2024 yılı ağustos ayında en az artışı gösteren ana grup yüzde 28,96 ile ulaştırma olurken, en yüksek artış yüzde 120,81 ile eğitimde yaşandı. Bir önceki aya göre azalan ana grup ise yüzde -1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, en fazla artış ise yüzde 11,34 ile eğitimde görüldü. Ağustos ayında, 143 temel başlıktan 22'sinde düşüş, 3'ünde değişim olmadan 118'inde artış yaşandı.

ZAM ŞAMPİYONU ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

TÜİK'e göre ağustos ayının zam şampiyonu ise üniversite eğitimi oldu. Üniversite eğitimi fiyatı ağustosta aylık bazda yüzde 43,2 oldu. Onu yüzde 41,56 ile havayolu taşımacılığı izledi.

Fiyatı en çok artan diğer ürünler ise yüzde 38,58 ile şans oyunları, yüzde 27,64 ile doğalgaz fiyatları oldu.

ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜZDE 50,87

Çekirdek enflasyon ise işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç, aylık yüzde 2,88, yıllık yüzde 50,87 ve on iki aylık ortalamalar itibarıyla yüzde 66,79 olarak belirlendi.

ŞİMŞEK'TEN İLK AÇIKLAMA: DEZENFLASYON BELİRGİNLEŞİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet, TÜİK'in verilerinin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabı X'ten paylaşımda bulundu.

Şimşek, dezenflasyonun belirginleştiğini belirterek, aylık gıda enflasyonun dört yıl sonra negatife döndüğünü söyledi. Bakan Şimşek, "Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti.

Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu.

Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz. Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor."

ENAG NE DEMİŞTİ?

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu da (ENAG), ağustos ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu açıkladı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ağustos ayında yüzde 3,47 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleşti.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla yükseliş ise yüzde 11,39 ile "Yönetilen yönlendirilen ve diğer" kaleminde gerçekleşti. En çok aylık düşüş yüzde 0,00 ile sağlık grubunda oldu.

ENAG, E-TÜFE'nin temmuz ayında yüzde 5,91 arttığını duyurmuştu. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 100,88 olarak gerçekleşmişti.

REUTERS VE AA FİNANS ANKETLERİ

Ağustos ayında enflasyon, Reuters ve AA Finans anketlerindeki ortalama beklentilerin altında kaldı. Aylık enflasyon yüzde 2,64, yıllık enflasyon ise yüzde 52,2 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında TÜİK, aylık yüzde 1,64 ve yıllık yüzde 61,78 enflasyon açıklamıştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise ağustos ayında aylık enflasyonu yüzde 1,73, yıllık enflasyonu yüzde 61,57 olarak hesaplamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN