Şimşek 2025 yol haritasını açıkladı: Sıkı maliye politikası sürecek

Şimşek 2025 yol haritasını açıkladı: Sıkı maliye politikası sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını belirterek, “Para politikasının gecikmeli etkisi netleşecek, bütçe açığı daralacak, yönetilen fiyatlar enflasyon hedefiyle uyumlu olacak ve arz yönlü tedbirler hızlanacak” dedi. Maliye politikasının sıkılaşacağını vurgulayan Şimşek, “2025 yılı, kayıt dışılıkla mücadele ve harcama disiplini dönemi olacak” ifadelerini kullandı. KKM’den çıkışın tamamlanacağını ve CDS’in düşmeye devam edeceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin yayını Ekonom'a verdiği röportajda, 2025 yılına ilişkin ekonomi politikasının ana hatlarını paylaştı. 2023 yılı Mayıs ayından itibaren uygulamaya konulan programın olumlu sonuçlarını aldıklarını belirten Şimşek, 2024 yılının dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir dönem olduğunu söyledi.

'ÜRETKENLİĞİ VE REKABETÇİLİĞİ ARTIRAN REFORMLARI HIZLANDIRACAĞIZ'

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomik programın en büyük kazanımlarından birinin ödemeler dengesi ve enflasyon üzerindeki risklerin bertaraf edilmesi olduğunu belirtti. 2025 yılı için temel hedefin enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları daha etkin hale getireceklerini ifade etti. Şimşek, "Türkiye’yi sürdürülebilir büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı doğrultusunda üst gelir grubundaki ülkeler arasına taşımak için üretkenliği ve rekabetçiliği artıran reformları hızlandıracağız" dedi.

DEZENFLASYONU DESTEKLEYEN DÖRT ANA UNSUR

Şimşek, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini belirterek, dezenflasyonda dört ana unsurun belirleyici olacağını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

“Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. İkincisi, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etki yaratacak. Üçüncüsü, bütçe imkânlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz. Örneğin, enflasyonu etkileyen kalemlerde yeniden değerleme oranını uygulamadık. 2025’te akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranını yüzde 6 ile sınırlandırdık ve 12 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtik. Dördüncüsü, dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleyecek; bu alandaki reformlara hız kazandıracağız. Gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması, gıda lojistiği ve gıda ihtisas bölgelerinin kurulmasına yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Sosyal konut arzının artırılması da arz yönlü politikaların temel unsurlarından biri olacak. Enerji dönüşümünü ise hem yerli hem de yenilenebilir kaynakları önceliklendirerek gerçekleştireceğiz”

'BÜTÇE AÇIĞININ MİLLİ GELİRE ORANININ 2025’TE YÜZDE 3,1 OLACAK'

Bakan Şimşek, 2025 yılında maliye politikalarının sıkılaşacağını belirterek, "Önümüzdeki yıl, vergi düzenlemelerinden çok kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve harcama disiplini odaklı olacak" dedi. Deprem harcamaları hariç, bütçe disiplininin devam edeceğini ifade eden Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranını 2025 yılında %3,1'e, sonraki yıllarda ise %3'ün altına çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

KKM'DEN ÇIKIŞ VE RİSK PRİMİNİN DÜŞÜŞÜ

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış sürecinin planlandığı gibi ilerlediğini belirten Şimşek, 2025 yılı itibarıyla bu sistemin tamamen sona ereceğini söyledi. "Ağustos 2023'te 144 milyar dolara ulaşan KKM stoku, Aralık 2024'te 32,8 milyar dolara geriledi. 2025 yılı itibarıyla KKM'den çıkış süreci tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Risk priminde yaşanan düşüşün devam edeceğini belirten Şimşek, "2023 yılı Mayıs ayında 700 baz puana kadar yükselen Türkiye'nin risk primi, 2024 sonunda 260 puana düştü. 2025’te de olumlu seyrin devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

'DEZENFLASYON SÜRECİNİN DEVAM ETMESİYLE ALIM GÜCÜ ARTACAK'

Ekonomi politikalarının en temel hedeflerinden birinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Şimşek, "Hayat pahalılığını azaltmak için kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz. Dezenflasyon sürecinin devam etmesiyle vatandaşlarımızın alım gücünün artacağını öngörüyoruz. Aralık 2024 itibarıyla enflasyon, yılbaşına göre 20 puan, Mayıs 2024'teki zirveye kıyasla 31 puan düşüş gösterdi. Ancak hizmet sektöründe fiyat ataletinin devam ettiğini gözlemliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, ekonomik programın gelir dağılımındaki eşitsizlikleri gidermeye başladığını belirtti. "2022 yılında gelir dağılımı adaletini gösteren Gini katsayısı, 2005'ten bu yana en kötü seviyeye ulaşmıştı. Ancak 2023 yılında bu eğilim tersine döndü ve çalışanların milli gelirden aldığı pay son 26 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşle birlikte gelir dağılımındaki iyileşme sürecek" dedi.

2023 yılında deprem harcamalarının bütçe açığı üzerindeki etkisine rağmen disiplinli politikalarla bütçe açığının milli gelire oranını %5,2 seviyesinde tuttuklarını belirten Şimşek, "2024 yılı sonunda bu oranın %4,9 olmasını bekliyoruz" dedi.

2025’TE EKONOMİK TOPARLANMA BEKLENTİSİ

2025’in ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede belirgin bir toparlanma yaşanacağını öngördüklerini ifade eden Şimşek, "Küresel ticaretin ivmelenmesi ve finansal koşulların gevşemesi, ekonomimize olumlu katkı sağlayacak. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu gibi ana ticaret bölgelerimizde büyüme beklentileri güçleniyor. Türkiye, küresel ekonomik dalgalanmalara karşı güçlü bir konumda bulunuyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
  • Karar Okuru / 30 Ocak 2025 13:25

    Nebati de İktisat ilminden habersizdi ama en azından komikti.

    Yanıtla (0) (0)
  • Taassup ve bedeli... / 30 Ocak 2025 12:47

    Sürsün sürsün...millet açlığa ve işsizliğe alıştı...sıkıntı yok.

    Yanıtla (0) (0)
  • Adalet / 30 Ocak 2025 11:31

    Sıkı maliye politikası sadece asgari ücretliye, emekliye, memura, işçiye, dul ve yetime mi uygulanacak?

    Yanıtla (0) (0)
  • okur / 30 Ocak 2025 11:25

    kamunun yaptığı savurgan ihalelerden haberin yokmu yoksa her zamanki gibi edebiyat ve siyasetmi yapıyorsun borsaya 1 tl.lik bile alıcı gelmiyor ve gelmeyecekte size güven bitmiş

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN