Rusya, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliğine (AEB) de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı. Kararın buğday ihtiyacının yüzde 78'ini Rusya'dan karşılayan Türkiye'yi etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar, bu kararın Türkiye'de un fiyatlarını artırmasından endişe ediyor.
Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, iç piyasanın korunması için bazı ürünlerin ihracatının durdurulmasına karar verildiği belirtildi.
Açıklamada, "AEB ülkelerine 30 Haziran'a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir." ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE, BUĞDAY SIKINTISI YAŞAYABİLİR
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine göre, Türkiye buğday ihtiyacının yüzde 78'ini Rusya'dan karşılıyor. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, Türkiye'de son günlerde buğday sıkıntısı yaşanabileceğine dair endişeli. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağı sorusu gündemde.
Rusya'nın Türkiye dışındaki en büyük müşterisi ise Mısır.
TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRMIŞTI
Buğday fiyatları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi nedeniyle, Chicago Ticaret Borsası'nda 13,63 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
BM'DEN KITLIK UYARISI
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Rusya‘nın Ukrayna’ya olan işgal girişimi nedeniyle bütün dünyaya açlığın ve kıtlığın gelmesinden endişe ediyor.
Buğday fiyatlarının artmasına neden olan bir diğer konu da dünya çapında rezervlerin yeterince dolu olmaması. Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) verilerine göre dünyanın önde gelen ihracatçılarından Avrupa Birliği (AB), Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Ukrayna, Avusturalya, Kazakistan ve Arjatın’de, 2021/2022 hasat dönemi için rezervler, 57 milyon ton ile son dokuz yılın en düşük seviyesine indi.