Parasını veren de alamıyor! Otomobil sektöründe kaos çıkaracak kriz: Binlerce alıcı araç bekliyor

Parasını veren de alamıyor! Otomobil sektöründe kaos çıkaracak kriz: Binlerce alıcı araç bekliyor

Tüketicilerin arabasını teslim alamaması otomotiv sektöründe resmen kaosa yol açtı. Binlerce alıcı aracını almayı beklerken AB güvenlik regülasyonunun uygulamaya girmesi piyasayı sarstı. İşte konuya ilişkin detaylar…

AB’nin güvenlik regülasyonu GSR II, 7 Temmuz’da devreye girdi. Ulusal tip onayı olmayan ithal araçlar için devreye alınan bu kural otomotiv piyasasını resmen sarstı. Ekonomim’de yer alan habere göre, ARTES’te (Araç Tescil ve Sicil Sistemi) oluşan teknik sorunlar nedeniyle satılan araçlar sisteme girilemiyor ve sahiplerine teslim edilemiyor.

yeni-proje-57.jpg

UYUM BELGESİ OLMAYANLARA TESCİL YOK

Sektör yetkilileri, GSR II geçişinde markalara, geçen yıl yaptıkları satışın yüzde 10'u kadar muafiyet tanındığını ancak bu muaf araçların tescilinde sorun yaşandığını belirtti. Bakanlığın şasi bazında listeyle başvurulmasını ve sisteme kaydedilmesini istediği biliniyor. Markaların muaf tutmak istedikleri araçların listesini hazırlaması, Bakanlığa müracaat etmesi ve sisteme tanımlanması gerekiyor. Donanım seviyesine bakılmaksızın GSR 2 uyum belgesi olmayan araçların tescili yapılamamakta. Ancak sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre, bakanlığın sisteminde boşluklar bulunduğu ve sistemdeki araçların nasıl ayrıştırılacağıyla ilgili sorun yaşandığı ifade ediliyor.

Temsilciler, sorun yaşanan tescil rakamının geçen yıl satılan 1 milyon aracın yüzde 10'u olan yaklaşık 100 bin civarında olduğunu belirtiyorlar. Bu durum markalar için büyük bir zorluk oluşturuyor ve regülasyonları karşılayan araçların tescilinde de sıkıntı yaşandığı ifade ediliyor.

Böylece sektör temsilcilerinin bakanlık tarafından talep edilen düzenlemelere uymakta zorlandığına dair endişeler artmaya devam ediyor.

yeni-proje-58.jpg

YETKİLİLERLE KONUŞULACAĞI BİLDİRİLDİ

Konuyla ilgili konuşan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) yöneticileri, “Bakanlık distribütörlerden GSR I kotasındaki araçların tüm bilgilerini aldı. Sonrasında TSE’nin de dahil olduğu bir süreç var. Bu bilgilerin ARTES sistemine girilmesi gerekiyor. Fakat şu anda bilgilerin sistemde tanımlanması noktasında bir sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Buradaki sorunun kaynağını öğrenmek için OYDER olarak bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv Sanayi Daire Başkanlığı yetkilileri ile görüşeceğiz” açıklamasını yaptı.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, “İnanılmaz derecede bir yığılma var. Örneğin üç markayı temsil eden bir bayide yaklaşık bin 200 müşteri bekliyor. Hem tüketici hem bayi mağdur. Tüketici birikimini bozdurmuş, araç almış belki tatile gidecek, aracını alamıyor. Bayiler de olumsuz etkileniyor” dedi.

yeni-proje-59.jpg

GENEL GÜVENLİK DÜZENLEMESİ NEDİR?

Genel Güvenlik Düzenlemesi (General Safety Regulation), Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe konulan bir dizi kural ve standartları ifade eder. Bu düzenlemeler, özellikle motorlu taşıtlar ve yol güvenliği konularında yüksek güvenlik standartlarının sağlanmasını amaçlamaktadır.

Genel Güvenlik Düzenlemesi, araçlarda güvenliği artırmak, trafik kazalarını azaltmak ve sürücü ile yolcuların korunmasını sağlamak için geliştirilmiştir. Bu düzenleme, otomobillerden ticari araçlara kadar geniş bir yelpazede güvenlik gereksinimlerini kapsar.

yeni-proje-60.jpg

Avrupa Birliği’nin otomobil üreticilerinden istediği güvenlik donanımları:

M1-N1 Kategorisi Araçlar

  • Önden geniş çarpma
  • Yandan direğe çarpma
  • Arkadan çarpma
  • Acil durum şeritte tutma sistemi
  • Hafif hizmet araçlarında gelişmiş acil frenleme
  • Araç olay veri kaydedici

M2-M3-N2-N3 Kategorisi Araçlar

  • Yaya ve bisikletli çarpışma uyarısı
  • Kör nokta bilgi sistemi

M1-M2-M3-N1-N2-N3 Kategorisi Araçlar

  • Geri manevrada algılama
  • Akıllı hız asistanı
  • Acil duruş sinyali
  • Alkol kilidi kurulum kolaylığı
  • Sürücü dalgınlık ve dikkat uyarısı
  • Sürücü müsaitliği/uygunluğu izleme sistemi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN