ÖTV’siz araç alma hakkı tamamen kalkıyor! Sadece bu testten geçenlere verilecek: Tüm yardımlar kalkacak

ÖTV’siz araç alma hakkı tamamen kalkıyor! Sadece bu testten geçenlere verilecek: Tüm yardımlar kalkacak

Ekonomik kriz ile birlikte araç fiyatları aldı başını gitti. Özellikle sıfır otomobillerde fiyatlar uçuk rakamlara ulaşırken birçok kişi ÖTV'siz araç alma hayali içerisinde. Türkiye'de yaşayan engellilere özel olarak verilen bu indirim kaldırılıyor. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. ÖTV’siz araç alma hakkı tamamen kalkıyor! Sadece bu testten geçenlere verilecek. İşte detaylar haberimizde...

Türkiye'de engelli bireylerin hayatını kolaylaştırması beklenen yeni vergi paketi, tam tersine büyük bir tepkiyle karşılandı. Taslaktaki düzenlemeye göre, engellilerin yıllardır sahip olduğu ÖTV'siz araç alma hakkı tamamen ortadan kalkıyor. Yerine getirilen "araç alım desteği" ise yoksulluk sınırının altında yaşayan engellileri kapsıyor ve diğer sosyal yardımlardan mahrum bırakıyor.

ÖTV'SİZ ARAÇ HAKKI NEDEN KALKIYOR?

Hükümet yetkilileri, ÖTV'siz araç uygulamasında yaşanan suistimalleri ve savurganlığı önlemek amacıyla böyle bir karar aldıklarını belirtiyor. Ancak engelliler ve sivil toplum kuruluşları, bu düzenlemenin engelli haklarına yönelik büyük bir saldırı olduğunu düşünüyor.

yeni-proje-2024-06-23t114702-879.jpg

YOKSULLUK TESTİ Mİ ENGELLİ HAKLARI MI?

Yeni düzenlemeyle birlikte, araç almak isteyen engelliler Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuracak ve gelir durumlarını belgelemek zorunda kalacak. Yoksulluk sınırının altında olan engellilere araç alım desteği sağlanacak, ancak bu kişilerin diğer sosyal yardımları kesilecek. Bu durum, engellileri adeta bir "yoksulluk testi"ne tabi tutuyor ve araç alımı ile diğer temel ihtiyaçlar arasında bir seçim yapmaya zorluyor.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, "Bu apaçık engellinin ÖTV'siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" diyerek tepkisini dile getirdi. Engelliler ve yakınları, sosyal medyada #EngelliHakkıYoksullukTestiDeğildir etiketiyle düzenlemeye karşı seslerini yükseltiyor.

yeni-proje-2024-06-23t114738-293.jpg

ENGELLİLER NE İSTİYOR?

Engelliler, ÖTV'siz araç alma hakkının korunmasını ve yeni düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor. Ayrıca, araç alım desteğinin yoksulluk sınırına bakılmaksızın tüm engellilere sağlanması ve diğer sosyal yardımlardan mahrum bırakılmaması gerektiğini savunuyorlar.

Yeni vergi paketi, engelli hakları konusunda büyük bir tartışma başlattı. Engelliler ve sivil toplum kuruluşları, hükümeti bu düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeye ve engellilerin haklarını koruyan bir çözüm bulmaya çağırıyor. Aksi takdirde, engellilerin yaşam kalitesini düşürecek ve sosyal dışlanmayı artıracak bir uygulama hayata geçmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN