TCMB, KKM’den çıkış stratejisi kapsamında tüzel kişilerin hesap açma ve yenileme işlemlerinin 15 Şubat 2025 itibarıyla sonlandırılacağını açıkladı. Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, 2023 ortasından bu yana net rezervlerin 220 milyar dolar iyileşerek pozitif bölgeye geçtiğini belirtti. Kara, rezervlerdeki bu toparlanmanın “kur oynaklığı durumunda Merkez Bankası’na zarar yazdırmayacağını” ifade etti.
BERFU KARGI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış stratejisi kapsamında yeni bir adım attı. Bankadan yapılan açıklamada, tüm KKM hesaplarında (YUVAM hesapları dâhil) tüzel kişilerin hesap açma ve yenileme işlemlerinin 15 Şubat 2025 itibarıyla sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Ayrıca, tüzel kişi KKM hesaplarının, KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin hedeflerden çıkarıldığı ifade edildi.
Merkez Bankası'ndan kritik karar: Tüzel kişilere KKM hesabı yasaklandı
Bu adım, TCMB’nin rezervleri güçlendirme ve KKM’den kademeli çıkış stratejisinin bir parçası olarak değerlendirilirken, net rezervlerdeki olumlu seyir devam ediyor. Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara’nın paylaştığı verilere göre, 2023 ortasından bu yana net rezervler 220 milyar dolar iyileşerek pozitif bölgeye geçti.
Hakan Kara, sosyal medya paylaşımında, “Net rezervler 2023 yılı ortalarından itibaren düzenli olarak arttı ve TCMB’nin döviz pozisyonunda önemli bir toparlanma yaşandı.” ifadelerini kullandı. Kara, rezervlerdeki bu iyileşmenin, “Kur oynaklığı durumunda Merkez Bankası’na zarar yazdırmayacağını” belirtti.
2023 ortasından beri net rezervlerdeki artış ve KKM’den çıkışla merkez bankasının döviz pozisyonu 220 milyar dolar iyileşti.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 15, 2025
Kur sıçraması artık merkez bankasına zarar yazdırmayacak. pic.twitter.com/anvyoxy4Hm
Grafiğe göre, 2023 yılında eksi 200 milyar dolara kadar gerileyen net rezervler, 2024 boyunca süregelen toparlanmayla birlikte 2025 yılı başında pozitif bölgeye geçti. Bu gelişme, TCMB’nin döviz pozisyonunun güçlendiğine ve KKM’den çıkış sürecinin rezervler üzerindeki etkisinin olumlu olduğuna işaret ediyor.
KKM’DEN ÇIKIŞ HIZLANINCA NE OLUR?
Kara, KKM’den çıkış hızlandığında olası etkileri de değerlendirdi. Şirketlerin bir kısmının döviz alacağını ve bu durumun Merkez Bankası net rezervlerinde sınırlı bir azalmaya neden olabileceğini belirten Kara, aynı zamanda bankaların fazla likiditesinin azalacağını ve TCMB’nin likidite yönetiminin kolaylaşacağını ifade etti. “Merkez Bankası faiz politikasını temkinli götürebilirse döviz kuruna pek bir etkisi olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kkm iç borçtu, şimdi dış borç alıyoruz, dolar üzerinden yüzde 40 faizle.
Yanıtla (0) (0)