Merkez Bankası'nın yayımladığı PPK tutanağında, öncü göstergelerin aylık kira artış oranında belirgin bir yükselişe işaret ettiği belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanaklarını yayımlayarak para politikasına dair önemli mesajlar verdi. Açıklamada, sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede kritik bir rol oynadığı vurgulanırken, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelmenin dezenflasyon sürecini desteklediği ifade edildi.
Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edileceğini vurgulayarak, fiyat istikrarını sağlamanın temel hedef olduğunu belirtti. Ayrıca, faiz politikalarının enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentiler göz önünde bulundurularak şekillendirileceği bildirildi.
KİRA ARTIŞLARI MERCEK ALTINDA
Tutanakta öne çıkan konulardan biri de kira enflasyonu oldu. TCMB, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileriyle takip edilen öncü göstergelerin ocak ayında kira artış oranında belirgin bir yükselişe işaret ettiğini belirtti. Yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki yavaşlamaya rağmen, sözleşme yenileme oranlarındaki mevsimsel artış nedeniyle kira enflasyonunun yukarı yönlü hareket edeceği tahmin edildi.
Ancak Merkez Bankası, kira artış oranlarının, TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında seyrettiğini gözlemlediklerini ifade etti. Bu durum, kira fiyatlarındaki artışın genel enflasyon üzerindeki etkisinin daha sınırlı olabileceği şeklinde yorumlandı.
SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK
TCMB’nin açıklamalarında, sıkı para politikasının devam edeceği ve fiyat istikrarı sağlanana kadar bu duruşun korunacağı vurgulandı. Merkez Bankası’nın kararlarını "enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı" bir yaklaşımla alacağı ifade edilirken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkin şekilde kullanılacağı belirtildi.
Ayrıca kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması halinde parasal aktarım mekanizmasının "ilave makroihtiyati adımlarla" destekleneceği bildirildi. TCMB, likidite koşullarını yakından izlemeye devam edeceğini ve sterilizasyon araçlarını gerektiğinde ek tedbirlerle etkin bir şekilde kullanacağını duyurdu.
Kurul, faiz kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak alacak ve enflasyonun ana eğilimini aşağı çekerek orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı hedefleyecek. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçlarının kararlılıkla kullanılacağı ifade edildi.
ENFLASYONDA BEKLENTİLERLE UYUMLU ARTIŞ
Tutanaklarda, öncü verilerin ocak ayında enflasyonun ana eğiliminde beklentilerle uyumlu bir artışa işaret ettiği belirtildi. Zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin enflasyon artışındaki belirleyici faktörler olduğu vurgulandı.
Ayrıca, ücret artışları, yönetilen/yönlendirilen fiyat düzenlemeleri ve maktu vergi güncellemelerinin de enflasyon üzerinde etkili olduğu ifade edildi. Öte yandan, temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiği kaydedildi.
Gıda enflasyonunun özellikle işlenmiş gıda fiyatları nedeniyle ocak ayında yeniden yükselişe geçeceği öngörülürken, enerji fiyatlarında ise maktu vergi güncellemesinin etkisinin sınırlı kalacağı ancak küresel emtia fiyatlarındaki artışın fiyatları yukarı yönlü baskılayacağı belirtildi.