Mahfi Eğilmez paylaştı: Türkiye ve Arjantin’in karşılaştırmalı ekonomi karnesi

Mahfi Eğilmez paylaştı: Türkiye ve Arjantin’in karşılaştırmalı ekonomi karnesi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, 4 Nisan 2025 tarihli güncel verilerle Türkiye ve Arjantin'in başlıca makroekonomik göstergelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Türkiye'de enflasyon yüzde 38,1, Arjantin'de yüzde 66,9 olarak kaydedildi. Türkiye yüksek faiz politikası izlerken, Arjantin daha düşük faizle ilerliyor. Arjantin cari fazla verirken, Türkiye cari açıkla karşı karşıya.

Ekonomist Mahfi Eğilmez’in sosyal medya paylaşımı, Türkiye ile Arjantin’in güncel makroekonomik göstergeleri arasındaki benzerlikleri ve farkları çarpıcı biçimde ortaya koydu. Enflasyonun iki ülkede de yüksek seyrettiği tabloda, uygulanan para politikalarının yönü, faiz oranları ve cari denge farklılık gösteriyor.

TÜRKİYE'DE BÜYÜME DAHA GÜÇLÜ AMA İŞSİZLİK YÜKSEK

Türkiye ekonomisi yüzde 3,2 oranında büyüme kaydederken, Arjantin aynı dönemde yüzde 2,1’lik bir büyüme performansı sergiledi. İşsizlik oranı Türkiye’de yüzde 8,2, Arjantin’de ise yüzde 6,4 olarak ölçüldü. Türkiye’nin daha güçlü büyümesine rağmen işsizlik oranının daha yüksek olması, istihdam yaratma kapasitesine dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Türkiye’de yıllık enflasyon oranı yüzde 38,1 seviyesinde bulunurken, Arjantin’de bu oran yüzde 66,9’a kadar yükselmiş durumda.

g5sdg5sd5g.jpg

POLİTİKA FAİZİ TÜRKİYE’DE DAHA YÜKSEK

Enflasyonu kontrol altına almak için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 42,50’ye kadar yükseltmiş durumda. Buna karşın Arjantin Merkez Bankası’nın faiz oranı yüzde 29 seviyesinde kalıyor. Türkiye daha sıkı para politikası izlerken, Arjantin enflasyonla daha düşük faiz oranlarıyla mücadele etmeyi sürdürüyor.

CARİ DENGE AYRIŞIYOR

Arjantin’in cari işlemler dengesi GSYH’nin yüzde 0,6’sı oranında fazla verirken, Türkiye aynı dönemde GSYH’nin yüzde 0,8’i kadar açık veriyor. Bu fark, Arjantin’in dış ticarette daha dengeli bir pozisyon elde ettiğini gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Fırat / 04 Nisan 2025 12:30

    Arjantin de TÜİK gibi şeffaf bir kurum yok!
    Yanlış enflasyon hesabı yapıyorlar!

    Yanıtla (8) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN